Składniki na barszcz:
3 buraki ćwikłowe
4 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
pół pietruszki
kawałek selera
sok z cytryny lub ocet ( niewielka ilość do zakwaszenia barszczu )
drobno posiekana natka pietruszki według uznania
suszony majeranek według uznania
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
Składniki na kółeczka:
2 jajka
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
sól do smaku
Dodatkowe składniki:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki oleju
1. Najpierw mięso oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka.
2. Następnie warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do mięsa, wrzucamy jeszcze ziele angielskie i liście laurowe. Następnie całość zalewamy zimną wodą ( około półtora litra ), i gotujemy do miękkości.
3. Gdy składniki będą miękkie barszczyk przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy natkę pietruszki, oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem.
W tym czasie gdy barszcz się gotuje przygotawać kółeczka.
4. Wykonanie kółeczek: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.
5. Do wystudzonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.
6. Tak przygotowane ciasto wałkujemy i wykrawamy kółeczka za pomocą literatki.
7. Następnie kółeczka gotujmy partiami w osolonej wodzie z olejem około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kółeczka odcedzamy lub wyjmujemy łyżką cedzakową.
8. Na talerze nakładamy porcje kółeczek i zalewamy barszczykiem. Podajemy i smacznego.
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu