Czerwony barszczyk z kółeczkami z ciasta ziemniaczanego.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 4
Pyszne danie na obiad. Syte i rozgrzewające. Polecam.
Składniki:
Składniki na barszcz:
3 buraki ćwikłowe
4 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
pół pietruszki
kawałek selera
sok z cytryny lub ocet ( niewielka ilość do zakwaszenia barszczu )
drobno posiekana natka pietruszki według uznania
suszony majeranek według uznania
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
Składniki na kółeczka:
2 jajka
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
sól do smaku
Dodatkowe składniki:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Najpierw mięso oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka.
2. Następnie warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do mięsa, wrzucamy jeszcze ziele angielskie i liście laurowe. Następnie całość zalewamy zimną wodą ( około półtora litra ), i gotujemy do miękkości.
3. Gdy składniki będą miękkie barszczyk przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy natkę pietruszki, oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem.
W tym czasie gdy barszcz się gotuje przygotawać kółeczka.
4. Wykonanie kółeczek: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.
5. Do wystudzonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.
6. Tak przygotowane ciasto wałkujemy i wykrawamy kółeczka za pomocą literatki.
7. Następnie kółeczka gotujmy partiami w osolonej wodzie z olejem około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kółeczka odcedzamy lub wyjmujemy łyżką cedzakową.
8. Na talerze nakładamy porcje kółeczek i zalewamy barszczykiem. Podajemy i smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Barszcz czerwony
Przepis na barszcz, pyszna zupa, którą mozna podać z makaronem, uszkami. Barszcz z buraków idealny jest na...
Czerwony barszczyk z uszkami.
Wiadomo, że domowy barszczyk jest najlepszy. Moja rodzina go uwielbia, dlatego często go przygotowuję, niezależnie od po...
Mój wigilijny barszcz z uszkami
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie wigilijne. Każdego roku, kiedy zbliża się Boże Narodzenie myśl...
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami jest wegański oraz bezglutenowy. Uszka są przygotowane z mąki gryczanej wymies...
Barszcz czerwony
Barszcz wigilijny - przepis tracydyjny :)Zobacz więcej przepisów na:
Barszcz czerwony

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.