Czerwony barszczyk z kółeczkami z ciasta ziemniaczanego.

Czerwony barszczyk z kółeczkami z ciasta ziemniaczanego.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pyszne danie na obiad. Syte i rozgrzewające. Polecam.

Składniki:

Składniki na barszcz:

3 buraki ćwikłowe

4 skrzydełka z kurczaka

1 marchewka

pół pietruszki

kawałek selera

sok z cytryny lub ocet ( niewielka ilość do zakwaszenia barszczu )

drobno posiekana natka pietruszki według uznania

suszony majeranek według uznania

sól i pieprz do smaku

2 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

 

Składniki na kółeczka:

2 jajka

1 kg ziemniaków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 szklanki mąki pszennej

sól do smaku

 

Dodatkowe składniki:

mąka pszenna do posypania stolnicy

2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Najpierw mięso oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka.

2. Następnie warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do mięsa, wrzucamy jeszcze ziele angielskie i liście laurowe. Następnie całość zalewamy zimną wodą ( około półtora litra ), i gotujemy do miękkości.

3. Gdy składniki będą miękkie barszczyk przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy natkę pietruszki, oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem.

W tym czasie gdy barszcz się gotuje przygotawać kółeczka.

4. Wykonanie kółeczek: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.

5. Do wystudzonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.

6. Tak przygotowane ciasto wałkujemy i wykrawamy kółeczka za pomocą literatki.

7. Następnie kółeczka gotujmy partiami w osolonej wodzie z olejem około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kółeczka odcedzamy lub wyjmujemy łyżką cedzakową.

8. Na talerze nakładamy porcje kółeczek i zalewamy barszczykiem. Podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy