Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Mój wigilijny barszcz z uszkami

print Drukuj
Mój wigilijny barszcz z uszkami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.8

16 ocen

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie wigilijne. Każdego roku, kiedy zbliża się Boże Narodzenie myślę o tym, żeby być może coś zmienić, ale ostatecznie okazuje się, że rodzina czeka właśnie ma mój barszcz czerwony z uszkami! A więc do dzieła!

składniki
  • buraki - 4
  • marchewka - 1
  • ćwiartka kwaśnego jabłka - 1/4
  • seler - 1 korzeń
  • pietruszka - 1 korzeń
  • czosnek - 4 ząbki
  • liście laurowe - 4
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz - 4 ziarenka
  • grzybki -  2 suszone
  • majeranek - 3 łyżki
  • sól, pieprz
  • ocet - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżeczka

Uszka:

  • mąka - 2 szklanki
  • jajko - 1
  • ciepła woda - ½ szkłąnki
  • sól
  • grzyby suszone - 30 g
  • cebula - 1
  • olej - 1 łyżka
  • sól, pieprz
sposób przygotowania

A oto jak robię mój wigilijny barszcz z uszkami:

  1. Warzywa obieram i kroję na pół. Jabłko kroję w ćwiartki.Czosnek obieram i kroję na pół. Wszystko wrzucam do garnka, zalewam wodą. Dodaję ocet i cukier.
  2. Wrzucam grzybki suszone (wcześniej namoczone w wodze przez noc), ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach i majeranek.
  3. Gotuję wszystko ok.1 godzinę. Pod koniec gotowania przyprawiam.

Uszka:

  1. Grzybki moczę w wodzie na noc.Gotuję w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedzam i studzę.
  2. Cebulkę kroję w kostkę i szklę na rozgrzanym oleju.
  3. Grzybki mieszam z cebulką. Doprawiam.
  4. Gdy wystygnie miksuję całość blenderem.
  5. Składniki na ciasto zagniatam i dzielę na 2 części.
  6. Rozwałkowuję na czworokąt i wycinam małe kwadraciki ok.3-4 cm.
  7. Na każdy kwadracik nakładam farsz i zlepiam na trójkąt. Zawijam na palec i zlepiam rogi.

Mój wigilijny barszcz czerwony z uszkami jest zawsze mocnym akcentem na wigilijnym stole. Dzięki grzybkom jest wyjątkowo aromatyczny. Smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!