Francuskie bagietki

Francuskie bagietki

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Wiadomo, że domowe pieczywo smakuje najlepiej. Takie bagietki są niezwykle pyszne z bardzo chrupiącą skórką. Polecam na śniadanie lub kolację.

Składniki:

Ciasto:

3 dag drożdży

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki ciepłego mleka

pół szklanki ciepłej wody

2 łyżki oliwy lub oleju

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i ciepłym mlekiem i wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podrosły, na około 25 minut.

2. Do mąki dodajemy sól, oliwę i wyrośnięte drożdże, zagniatamy mięciutkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny, żeby ciasto wyrosło.

3. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i formujemy dwie podłużne bagietki. Bagietki nacinamy nożem.

4. Tak przygotowane bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Następnie bagietki pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.

6. Upieczone bagietki są gotowe do podania. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy