Wiadomo, że domowe pieczywo smakuje najlepiej. Takie bagietki są niezwykle pyszne z bardzo chrupiącą skórką. Polecam na śniadanie lub kolację.
Ciasto:
3 dag drożdży
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i ciepłym mlekiem i wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podrosły, na około 25 minut.
2. Do mąki dodajemy sól, oliwę i wyrośnięte drożdże, zagniatamy mięciutkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny, żeby ciasto wyrosło.
3. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i formujemy dwie podłużne bagietki. Bagietki nacinamy nożem.
4. Tak przygotowane bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Następnie bagietki pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.
6. Upieczone bagietki są gotowe do podania. Smacznego.
Półbagietka pszenna na maślance z suszonymi pomidorami
Bagietka z ziarnami i orzechami
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu