Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Poolish bagietka

print Drukuj
Poolish bagietka

joanna1974

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

1 ocena

Sprawdzony przepis na bagietkę na zaczynie poolish. Drożdżowy zaczyn poolish powstał z inspiracji polskiego piekarza we Francji. Bagietki są łatwe w przygotowaniu, z grubą i chrupiącą skórką.

składniki
  • zaczyn poolish:
  • mąka pszenna 200 gr
  • woda 200 gr
  • drożdże suche 1 łyżeczka płaska
  • ciasto:
  • mąka pszenna 500 gr 
  • woda 300 gr 
  • sól 1,5 łyżeczki
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na bagietki i zaczyn poolish w moim wykonaniu:

  1. jak zrobić zaczyn poolish: z mąki, suchych drożdży i wody musimy zarobić ciasto i odstawić na 12 godzin
  2. następnie trzeba dodać mąkę, wodę oraz sól i wyrobić cisto, ponownie odstawić, ale tylko na na 1 godz. 
  3. teraz musimy ciasto podzielić na 6-7 części i z nich formować bagietki
  4. bagietki układamy na blasze, czekamy 15 minut, nacinamy je i w końcu pieczemy w temp. 230 stopni 20 minut

Pyszne bagietki na zaczynie poolish gotowe.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!