Czosnkowo - ziołowe bagietki


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 4
Te pyszne i czosnkowe bagietki ,, chodziły '' już za mną od kilku dni. Wyszły mi tak pyszne i tak aromatyczne, że nie można się od nich oderwać. Smakują zarówno ciepłe po upieczeniu, jak i zimne po wystudzeniu. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Polecam ten pyszny przepis.
Składniki:
Ciasto:
2 łyżeczki cukru
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłej wody
pół szklanki ciepłego mleka
3 łyżki oleju
1 jajko
3 szklanki mąki pszennej
1 mała łyżeczka soli
Farsz:
2 łyżeczki czubrycy zielonej
4 łyżki miękkiego masła lub margaryny ( ja użyłam Ramy )
4 duże ząbki czosnku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Wykonanie ciasta: Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki pszennej. Następnie przykryć ściereczką i odstawić je na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''. Po tym czasie do mąki dodać rozczyn, olej, sól, wbić jajko i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby nam wyrosło.
2. Wykonanie farszu: Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ( ja ścierałam ), następnie wymieszać go dokładnie z masłem i czubrycą.
3. Formowanie bagietek: Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, następnie na posypanej mąką stolnicy każdą część uformować w podłużną bagietkę i zastawić na 15 minut, żeby podrosły. Po tym czasie ostrym nożem bagietki nacinać prawie do samego końca, ale starać się ich nie przeciąć, w miejsca rozcięcie wsmarować farsz.
4. Pieczenie: Tak przygotowane bagietki należy ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Od razu bagietki piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut.
5. Upieczone podawać i smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Mini bagietka
Przepis na domowe pieczywo, oto chrupiąca bagietka na zewnątrz, miękka w środku. Polecam, warto samemu piec pieczywo.
Półbagietka pszenna na maślance z suszonymi pomidorami
Przepis na domową bagietkę. Oto półbagietka z mąki pszennej o złocistej, chrupiącej skórce oraz miękkim wn...
Francuskie bagietki
Wiadomo, że domowe pieczywo smakuje najlepiej. Takie bagietki są niezwykle pyszne z bardzo chrupiącą skórką. Pole...
BAGIETKA BAZYLIOWO – CZOSNKOWA
Bagietka to wyśmienita przekąska z dużą ilością bazylii oraz idealny dodatek do dań grillowych.
Bagietka z ziarnami i orzechami
Bagietka własnej domowej roboty zasmakuje każdemu domowinowie. Zdrowo i smacznie.Zobacz więcej przepisów na:
Bagietka

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.