Czosnkowo - ziołowe bagietki

Czosnkowo - ziołowe bagietki

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Te pyszne i czosnkowe bagietki ,, chodziły '' już za mną od kilku dni. Wyszły mi tak pyszne i tak aromatyczne, że nie można się od nich oderwać. Smakują zarówno ciepłe po upieczeniu, jak i zimne po wystudzeniu. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Polecam ten pyszny przepis.

Składniki:

Ciasto:

2 łyżeczki cukru

5 dag świeżych drożdży

pół szklanki ciepłej wody

pół szklanki ciepłego mleka

3 łyżki oleju

1 jajko

3 szklanki mąki pszennej

1 mała łyżeczka soli

 

Farsz:

2 łyżeczki czubrycy zielonej

4 łyżki miękkiego masła lub margaryny ( ja użyłam Ramy )

4 duże ząbki czosnku

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Sposób przygotowania:

1. Wykonanie ciasta: Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki pszennej. Następnie przykryć ściereczką i odstawić je na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''. Po tym czasie do mąki dodać rozczyn, olej, sól, wbić jajko i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby nam wyrosło.

2. Wykonanie farszu: Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ( ja ścierałam ), następnie wymieszać go dokładnie z masłem i czubrycą.

3. Formowanie bagietek: Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, następnie na posypanej mąką stolnicy każdą część uformować w podłużną bagietkę i zastawić na 15 minut, żeby podrosły. Po tym czasie ostrym nożem bagietki nacinać prawie do samego końca, ale starać się ich nie przeciąć, w miejsca rozcięcie wsmarować farsz.

4. Pieczenie: Tak przygotowane bagietki należy ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Od razu bagietki piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut.

5. Upieczone podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

mini-bagietka

Mini bagietka

Przepis na domowe pieczywo, oto chrupiąca bagietka na zewnątrz, miękka w środku. Polecam, warto samemu piec pieczywo.
polbagietka-pszenna-na-maslance-z-suszonymi-pomidorami

Półbagietka pszenna na maślance z suszonymi pomidorami

Przepis na domową bagietkę. Oto półbagietka z mąki pszennej o złocistej, chrupiącej skórce oraz miękkim wn...
francuskie-bagietki

Francuskie bagietki

Wiadomo, że domowe pieczywo smakuje najlepiej. Takie bagietki są niezwykle pyszne z bardzo chrupiącą skórką. Pole...
bagietka-bazyliowo-czosnkowa

BAGIETKA BAZYLIOWO – CZOSNKOWA

Bagietka to wyśmienita przekąska z dużą ilością bazylii oraz idealny dodatek do dań grillowych. 
bagietka-z-ziarnami-i-orzechami

Bagietka z ziarnami i orzechami

Bagietka własnej domowej roboty zasmakuje każdemu domowinowie. Zdrowo i smacznie.

Zobacz więcej przepisów na:

Bagietka

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy