Pysznej babki nie może zabraknąć na świątecznym Wielkanocnym stole. A może kakaowa? Pyszna i delikatna. Polecam przepis.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki bułki tartej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowe składniki:
bułka tarta do posypania foremki
masło do posmarowania foremki
cukier puder do posypania babki
1. Mleko zagotowujemy z kakao i studzimy.
2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, bułkę tartą i mleko z kakao, dokładnie ucieramy.
3. Foremkę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto.
4. Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z formy.
5.Babkę oprószmy cukrem pudrem. Kroimy i babka jest gotowa do podania. Smacznego.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu