Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Babka pomarańczowa

print Drukuj
Babka pomarańczowa

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

1 ocena

Sprawdzony przepis na babkę pomarańczową. Mój stary przepis na babkę piaskową cytrynową zmodyfikowałam na babkę pomarańczową i trzeba przyznać, że wyszła super! Mięciutka i wilgotna, a gdy jest jeszcze ciepła to rozpływa się w ustach.

składniki
  • 200 g masła
  • 240 g mąki
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ pomarańczy
  • Szczypta soli
  • Lukier:
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżek soku z pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na wielkanocną babkę pomarańczową:

  1. Najpierw musimy roztopić masło w rondelku i odstawić do ostygnięcia. 
  2. Teraz trzeba żółtka oddzielić od białek, które trzeba zmiksować ze szczyptą soli, a następnie odstawić. 
  3. Oddzielone żółtka musimy zmiksować z cukrem, dodać przestudzone masło, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Teraz musimy wycisnąć sok z ½ pomarańczy (powinno wyjść około ½ szklanki soku)  i wlać do naszej masy jajecznej. Skórkę pomarańczową z połówki pomarańczy musimy drobno pokroić i również dodać do masy.
  5. Na sam koniec trzeba dodać ubite białka i wszystko dokładnie zmiksować na niskich obrotach miksera.
  6. Teraz ciasto musimy przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Ostudzoną babkę musimy wyjąć z foremki, przygotować lukier i polać nim babkę. Jak lukier zastygnie to można babkę kroić. 

Pyszna pomarańczowa babka na Wielkanoc gotowa :)

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!