Masło rozpuścić i ostudzić.
W misce wymieszać suche składniki - mąkę pszenną, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
W innej misce ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier.
Do porządnie ubitych z cukrem białek dodać wymieszane wcześniej suche składniki, rozpuszczony tłuszcz i aromat. Delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto wylać do formy na babkę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką). Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Sprawdzony przepis na babkę pomarańczową. Mój stary przepis na babkę piaskową cytrynową zmodyfikowałam na babkę pomarańczową i trzeba przyznać, że wyszła super! Mięciutka i wilgotna, a gdy jest jeszcze ciepła to rozpływa się w ustach.
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.