Masło rozpuścić i ostudzić.
W misce wymieszać suche składniki - mąkę pszenną, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
W innej misce ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier.
Do porządnie ubitych z cukrem białek dodać wymieszane wcześniej suche składniki, rozpuszczony tłuszcz i aromat. Delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto wylać do formy na babkę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką). Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Sprawdzony przepis na babkę pomarańczową. Mój stary przepis na babkę piaskową cytrynową zmodyfikowałam na babkę pomarańczową i trzeba przyznać, że wyszła super! Mięciutka i wilgotna, a gdy jest jeszcze ciepła to rozpływa się w ustach.
Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!