Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Makowa babka

print Drukuj
Makowa babka

Marta

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.0

2 oceny

Pyszna i łatwa w przygotowaniu babka wielkanocna
składniki
- 125 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 szklanka maku niemielonego - 1 szklanka białek - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżeczka aromatu do ciasta - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
sposób przygotowania
Masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać suche składniki - mąkę pszenną, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W innej misce ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier. Do porządnie ubitych z cukrem białek dodać wymieszane wcześniej suche składniki, rozpuszczony tłuszcz i aromat. Delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy na babkę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką). Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Tagi: Babka
Autor:
Ocena:
3.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Brokułowa sałatka
Gwiazdka

Brokułowa sałatka

Brokułowa fantazja na niedzielna kolacje
Udka faszerowane kapustą kiszoną i grzybami.
Gwiazdka

Udka faszerowane kapustą kiszoną i grzybami.

uwielbiam kapuste kiszoną a jak ktos lubi pierogi z kapusta i grzybami to proponuje to danie.
Drobiowa zapiekanka z migdałami.
Gwiazdka

Drobiowa zapiekanka z migdałami.

zapiekanka jest bardzo pyszna, kurczak w sosie migdałowy z dodatkiem sera.
Kotlecki Ala pizza
Gwiazdka

Kotlecki Ala pizza

Pizze każdy lubi, duzy i mały a co powiecie na ktleciki w wersji pizza?
Flaki z udek z kurczaka
Gwiazdka

Flaki z udek z kurczaka

Gdy ktoś nie lubi flaków, proszę spróbować takiej fersji
Berlinki Ala pizza
Gwiazdka

Berlinki Ala pizza

Polecam dla tzw Tadków niejadków
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!