Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Makowa babka

print Drukuj
Makowa babka

Marta

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.0

2 oceny

Pyszna i łatwa w przygotowaniu babka wielkanocna
składniki
- 125 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 szklanka maku niemielonego - 1 szklanka białek - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżeczka aromatu do ciasta - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
sposób przygotowania
Masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać suche składniki - mąkę pszenną, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W innej misce ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier. Do porządnie ubitych z cukrem białek dodać wymieszane wcześniej suche składniki, rozpuszczony tłuszcz i aromat. Delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy na babkę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką). Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Tagi: Babka
Autor:
Ocena:
3.0
Liczba porcji 10
polecamy
ostatnio dodane
Bigos naszych Babć
Gwiazdka

Bigos naszych Babć

Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, bigos jest jak znalazł.
Barszcz czerwony
Gwiazdka

Barszcz czerwony

mozna podać z makaronem, uszkami
Kopertki z Indyka
Gwiazdka

Kopertki z Indyka

Kopertki każdego Gościa zachwycą.
Żołądki z Indyka z pieczarkami
Gwiazdka

Żołądki z Indyka z pieczarkami

Na  około talerza jak ułożymy ryż a w środek umieścimy żołądki bardzo ładnie to wygląda.
Kebab – Gyros
Gwiazdka

Kebab – Gyros

Potrawa dla leniwych, zapracowanych osób.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!