Makowa babka
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
3 Ocen
Ilość porcji: 10
Pyszna i łatwa w przygotowaniu babka wielkanocna
Składniki:
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku niemielonego
- 1 szklanka białek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu do ciasta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić i ostudzić.
W misce wymieszać suche składniki - mąkę pszenną, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
W innej misce ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier.
Do porządnie ubitych z cukrem białek dodać wymieszane wcześniej suche składniki, rozpuszczony tłuszcz i aromat. Delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto wylać do formy na babkę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką). Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Babka wielkanocna w czekoladzie
Nie ma to jak baby, zwłaszcza te wielkanocne. Nie gadają, nie ganiają, a tylko cieszą oko i rozpływają się w ustach swoj...Babka cytrynowa
Babka cytrynowa wilgotna o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji.Baba piaskowa
Przepis na babkę wielkanocną, która jest szybka w przygotowaniu i aromatyczna;) Ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc...Babka z nutellą
Chyba wszyscy uwielbiamy nutellę;) wykorzystajmy ją do babki wielkanocnej. Oto sprawdzony przepis na babkę wielkanocną z...Babka z kawą
Babka to aromatyczne ciasto. Przyrządzana zwykle na Wielkanoc wielkanocna babka to ciekawe połączenie naturalnej ka...Zobacz więcej przepisów na: