To sprawdzony przepis na wilgotną, cytrynową babkę.
kostka masła 1/2 szklanki cukru 4 jajka sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2cytryny 2 szklanki mąki 1/2 szklanki skrobiziemniaczanej 3 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier: niepełna szklanka cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny
Masło nalezy utrzeć z cukrem aż otrzymamy jasną, puszystą masę. Dodac jajka, jedno po drugim, ucieramy po dodaniu każdego.Wyciskamy sok z cytryny oraz bardzo drobno kroimy skórkę z cytryny.
Do utartej masy dodac mąkę, skrobię, proszek do pieczenia sodę oraz śmietanę, mieszamy za pomocą szpatułki.Formę do babki lub ewentualnie keksowke smarujemy masłem. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy je w temp. 180 stopni przez 40-45 minut (do tzw suchego patyczka). Po wystudzeniu babki przygotowujemy gęsty cytrynowy lukier, wylewamy równomiernie po czubku babki., rozcieramy.
Sprawdzony przepis na babkę pomarańczową. Mój stary przepis na babkę piaskową cytrynową zmodyfikowałam na babkę pomarańczową i trzeba przyznać, że wyszła super! Mięciutka i wilgotna, a gdy jest jeszcze ciepła to rozpływa się w ustach.
Migdałowe muffinki z gruszką są idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy potraktować migdałowe muffinki z gruszką jako formie zdrowych słodyczy. Migdałowe muffinki z gruszką polecam na niedzielny deser :)
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!