Taka zupa to samo zdrowie. Mnóstwo witamin. Przygotowałam ją na bazie suszonych i bardzo aromatycznych warzyw. Wyszła bardzo smaczna i syta. Gęstość zupy zależy od nas jak gęstą zupę chcemy mieć. Moja wyszła bardzo gęsta, taka jak lubię. Polecam:)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka zielonej soczewicy
10 dag suszonych warzyw
2 zierenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
gorąca woda
pestki dyni według uznania
1. Soczewicę wypłukać i dokładnie osączyć.
2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na mniejsze części.
3. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, następnie wrzucić suszone warzywa i razem przesmażyć mieszając. Uważać, żeby za mocno nie przypiec.
4. Następnie wsypać soczewicę, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości.
5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyjąć ziele i liść, następnie zupę zmiksować dokładnie blenderem.
6. Na koniec do zupy wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
7. Na talerze nakładać porcje gorącej zupy, posypywać pestkami słonecznika i podawać.
8. Smacznego.
Zupa z soczewicą, makaronem i boczkiem.
Zupa z czerwonej soczewicy z białą kiełbasą
Zupa z soczewicą, piersią kurczaka i kluskami kładzionymi
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu