Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Zupa - krem z soczewicy.

print Drukuj
Zupa - krem z soczewicy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Taka zupa to samo zdrowie. Mnóstwo witamin. Przygotowałam ją na bazie suszonych i bardzo aromatycznych warzyw. Wyszła bardzo smaczna i syta. Gęstość zupy zależy od nas jak gęstą zupę chcemy mieć. Moja wyszła bardzo gęsta, taka jak lubię. Polecam:)

składniki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 szklanka zielonej soczewicy

10 dag suszonych warzyw

2 zierenka ziela angielskiego

1 liść laurowy

biały pieprz mielony do smaku

sól do smaku

2 łyżki oleju do smażenia

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

gorąca woda

pestki dyni według uznania

sposób przygotowania

1. Soczewicę wypłukać i dokładnie osączyć.

2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na mniejsze części.

3. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, następnie wrzucić suszone warzywa i razem przesmażyć mieszając. Uważać, żeby za mocno nie przypiec.

4. Następnie wsypać soczewicę, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości.

5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyjąć ziele i liść, następnie zupę zmiksować dokładnie blenderem.

6. Na koniec do zupy wsypać natkę pietruszki i wymieszać.

7. Na talerze nakładać porcje gorącej zupy, posypywać pestkami słonecznika i podawać.

8. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!