Na chłodne dni polecam tą pyszną rozgrzewającą zupę. Najlepiej smakuje bardzo gorąca. Zupa jest również syta i niedroga w przygotowaniu.
5 łyżek czerwonej soczewicy
1 duża pietruszka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
20 dag wędzonego boczku
2 garście makaronu
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
suszona natka pietruszki według uznania
koperek według uznania
1 łyżka masła do smażenia
4 szklanki bulionu warzywnego
1. Pietruszkę obrać, umyć i osuszyć, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Cebulę i czosnek obrać, pokroić razem z boczkiem w kosteczkę.
3. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i osączyć.
4. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek i boczek, chwilę przesmażyć cały czas mieszając, wrzucić pietruszkę i chwilę przesmażyć, następnie wlać gorący bulion i dodać wypłukaną soczewicę.
5. Gotować do miękkości. W połowie gotowania wrzucić makaron i gotować, aż będzie miękki.
6. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem, koperkiem i natką. Podawać gorącą. Smacznego.
Zupa z czerwonej soczewicy z białą kiełbasą
Zupa z soczewicą, piersią kurczaka i kluskami kładzionymi
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu