Takie tortille możemy przygotować na przekąskę,ale również na obiad,ponieważ są bardzo syte.Moja rodzina uwielbia takie jedzonko,więc od czasu do czasu przygotowuję im takie smakołyki.Z przepisu wyszło mi 6 sztuk tortilli.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
około 120 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
1 podwójny filet z kurczaka
pół kapusty pekińskiej
50 dag pieczarek
olej do smażenia
przyprawa do kurczaka
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalkie według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sos:
kilka łyżek majonezu
ketchup łagodny według uznania
papryka mielona według uznania
1.Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto (ciasto nie może być zbyt luźne).Uformować kulę,przykryć miską i odstawić na 30 minut.Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części,każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy na cienkie placki o średnicy około 21-22 cm.
2.Tak przygotowane placki smażyć na suchej gorącej patelni po kilka chwil z każdej strony.
3.Mięso oczyścić,opłukać i dokładnie osuszyć.Obtoczyć w przyprawie i odstawić na 30 minut.Po tym czasie mięso usmażyć na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
4.Pieczarki obrać,umyć,dokładnie osuszyć i pokroić w plasterki.Następnie usmażyć do miękkości i lekkiego zrumienienia na oleju.Na koniec przyprawić do smaku solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi.
5.Składniki sosu dokładnie wymieszać.Kapustę pokroić w paski.
6.Na placki tortilli nakładać porcje kapusty,pieczarek,mięsa i sosu.Zawijać,podawać i smacznego.
Quesadila faszerowana kurczakiem i warzywami
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu