Jak zrobić tiramisu

Jak zrobić tiramisu

Ocena: ★

47 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Każdy, kto chociaż raz spróbuje tiramisu, zakocha się w tym deserze na zabój. Pyszny włoski deser, jakim jest tiramisu nie jest trudne, więc myślę, że każdy może wykorzystać ten sprawdzony przepis na tiramisu. Także do dzieła, a na pewno będzie smacznie :)

Składniki:

  • 2 opakowania serka mascarpone
  • paczka okrągłych i świeżych biszkoptów
  • 4 żółtka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1 szklanka kawy espresso
  • pół szklanki likieru amaretto
  • kakao rozpuszczalne

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na tiramisu w kilku krokach:

  1. Cukier i żółtka ubijamy na jednolitą masę i dodajemy serki mascarpone. Miksujemy całość przez chwilkę do uzyskania kremowej struktury.
  2. W dużym kubku mieszamy zimne espresso z likierem i w tej mieszance nasączamy biszkopty (tuż przed układaniem w szklanki).
  3. Dalej zajmujemy się układaniem naszego deseru w naczyniu. Na spód wykładamy biszkopty, które następnie zalewamy warstwą serową, dalej znowu układamy nasączone biszkopty. Potem kolej na masę serową i biszkopty - nie zapomnijmy ich nasączyć.
  4. Na koniec już tylko masa serowa i posypanie kakao. Wspaniałe tiramisu wkładamy do lodówki i po kilku godzinach zajadamy się wspaniałym deserem, jakim jest pyszne, włoskie tiramisu :)

Smacznego

Autor: Mateusz

Polecamy nasze przepisy