Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Przepis na tiramisu

print Drukuj
Przepis na tiramisu

Michel Moran

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.6

20 ocen

Przepis na tiramisu według Michela Morana. Wspaniały włoski deser jakim jest tiramisu, zadowoli każdego smakosza. Przepis na tiramisu z mascarpone to po prostu niebo w gębie!

składniki
  • biszkopty podłużne 20 szt
  • kawa rozpuszczalna 500 ml
  • serek mascarpone 1 kg
  • jajka 6 szt.
  • cukier puder 250 g
  • śmietana kremowa 30% lub 36% 
  • 300 ml likier amaretto
  • 4 łyżeczki kakao
  • Do smaku:
  • cynamon mielony
  • laska wanilii 2 szt.
sposób przygotowania

Przepis na tiramisu w kilku krokach:

  1. Najpierw zabieramy się za biszkopty, które moczymy z dwóch stron w kawie.
  2. Teraz pora na ser mascarpone, który przekładamy do miski i delikatnie rozbijamy trzepaczką.
  3. Trzecim krokiem będzie będzie przygotowanie żółtek, które ubijamy z połową cukru pudru na puszystą i jasną masę. Nie przerywając ubijania, powoli wlewamy śmietanę.
  4. Następnie do żółtek dodajemy stopniowo ser mascarpone, miksując na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy likier amaretto oraz nasiona z 2 lasek wanilii. Delikatnie mieszamy.
  5. Pora na białka - ubijamy je z resztą cukru pudru na sztywną pianę i dodajemy do masy z żółtek i sera mascarpone. Wszystko mieszamy i mamy pyszny krem.
  6. Ostatnie kroki: na dnie naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Na biszkopty wykładamy równomiernie pierwszą warstwę kremu. Następnie kolejną warstwę biszkoptów i ponownie krem.
  7. Jeśli mamy małe naczynie żaroodporne, możemy zrobić więcej warstw. Tak przygotowany deser przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  8. Schłodzone tiramisu posypujemy kakao i podajemy na talerzykach udekorowanych mielonym cynamonem.

Prawda, że przepis na tiramisu Michela Morana jest łatwy? Więc do dzieła i smacznego!

Ocena:
3.6
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!