Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Tapenada z czarnych oliwek

print Drukuj
Tapenada z czarnych oliwek

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

5 ocen

Tapenada z czarnych oliwek to potrawa kuchni śródziemnomorskiej, chociaż wywodzi się z Prowansji. Dieta mieszkańców krajów basenu śródziemnomorskiego jest uznawana za najzdrowszy sposób odżywiania, co jest poparte wieloletnimi obserwacjami, ale również udowodniono korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na nasze DNA! Zatem polecam tapenadę z czarnych oliwek jak wszystkie inne potrawy kuchni śródziemnomorskiej.

składniki
  • Czarne oliwki 1 mały słoiczek
  • Fileciki anchois 2-3 sztuki
  • Kapary 2 łyżki
  • Pieprz czarny Oliwa z oliwek
sposób przygotowania

Aby przygotować klasyczną tapenadę z czarnych oliwek należy:

  1. Zmiksować czarne oliwki, fileciki anchois, czarny pieprz oraz kapary
  2. Dolać oliwę, uzyskując średnio gęstą konsystencję pasty
  3. Doprawić pieprzem do smaku

Świetnie  smakuje z chrupiącą bagietką lub jako dodatek do nachosów

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!