Śledzie smażone w occie

Śledzie smażone w occie

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 40

Przepis na śledzie w occie, które doskonale smakują i robię je na święta i nie tylko. Przepis na śledzie w takim wydaniu jest w moim domu od wielu lat. Polecam spróbować!

Składniki:

  • 2 kg świeżych śledzi (najlepiej tusze)
  • 4 cebule
  • liście laurowe
  • angielskie ziele
  • pieprz ziarnisty
  • sól, pieprz mielony
  • mąka
  • ocet 10%
  • olej 

Sposób przygotowania:

Przepis na śledzie w kilku krokach:

  1. Najpierw śledzie myjemy, solimy i posypujemy pieprzem.
  2. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
  3. Teraz muszą wystygnać i zimne (najlepiej z poprzedniego dnia) kroimy na połówki.
  4. Przygotowujemy cebulę czyli obieramy i kroimy w plasterki.
  5. Teraz na dnie naczynia, w którym będziemy trzymać sledzie układamy śledzie, przykrywamy cebulą, dodajemy liście laurowe, angielskie ziele i pieprz ziarnisty.
  6. Następnie gotujemy wodę z solą (ok. 1-1,5l), studzimy i mieszamy z kilkoma łyżkami octu, i taką zalewą zalewamy śledzie, przykrywamy oraz odstawiamy w chłodne miejsce. 

Śledzie na Święta gotowe. Można zajadać.

Smacznego!

 

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy