Śledzie smażone w occie
Ocena: ★ ★ ☆ ☆ ☆
6 Ocen
Ilość porcji: 40
Przepis na śledzie w occie, które doskonale smakują i robię je na święta i nie tylko. Przepis na śledzie w takim wydaniu jest w moim domu od wielu lat. Polecam spróbować!
Składniki:
- 2 kg świeżych śledzi (najlepiej tusze)
- 4 cebule
- liście laurowe
- angielskie ziele
- pieprz ziarnisty
- sól, pieprz mielony
- mąka
- ocet 10%
- olej
Sposób przygotowania:
Przepis na śledzie w kilku krokach:
- Najpierw śledzie myjemy, solimy i posypujemy pieprzem.
- Następnie obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
- Teraz muszą wystygnać i zimne (najlepiej z poprzedniego dnia) kroimy na połówki.
- Przygotowujemy cebulę czyli obieramy i kroimy w plasterki.
- Teraz na dnie naczynia, w którym będziemy trzymać sledzie układamy śledzie, przykrywamy cebulą, dodajemy liście laurowe, angielskie ziele i pieprz ziarnisty.
- Następnie gotujemy wodę z solą (ok. 1-1,5l), studzimy i mieszamy z kilkoma łyżkami octu, i taką zalewą zalewamy śledzie, przykrywamy oraz odstawiamy w chłodne miejsce.
Śledzie na Święta gotowe. Można zajadać.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Karioka123
Polecamy również
Śledzie smażone w occie
Przepis na śledzie w occie, które doskonale smakują i robię je na święta i nie tylko. Przepis na śledzie w takim...Śledzie w zalewie.
Tak przygotowane śledzie są gotowe do zjedzenia po 24 godzinach. Możemy je wykorzystać do sałatek lub przekąsek.Zobacz więcej przepisów na: