Przepis na śledzie w occie, które doskonale smakują i robię je na święta i nie tylko. Przepis na śledzie w takim wydaniu jest w moim domu od wielu lat. Polecam spróbować!
Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
Szparagi - wiosenny przysmak. To jeden z prostszych przepisów na zapiekane zielone szparagi. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby podać tak przyrządzone szparagi. Ich wielką zaletą jest nie tylko fantastyczny smak ale też piękny wygląd. Także jedzmy szparagi!
Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z nich zrobić ogórki małosolne. Przepis na ogórki małosolne jest banalny, więc polecam. A po kilku dniach mamy takie ogórki małosolne, ze pace lizać :)
Gdy mamy w planach ogórki kiszone potrzebujemy sprawdzonego przepisu. Oto sprawdzony przepis na ogórki kiszone, który wykorzystuję co roku. Mam nadzieję, że od teraz nie tylko ja będę miał pyszne kiszone ogórki na piwnicznej półce :)
Sięgacie czasami do starych książek kulinarnych? W domu mamy znalazłam taką z lat 70-tych. I ponieważ teraz i sezon na jabłka i moda na jabłka - postanowiłam zrobić szarlotkę. Jest to dość ciekawy przepis na szarlotkę - zamiast ciasta - bułka:)Oto szarlotka z bułki i jabłek według Kuchni Polskiej.
Chociaż cieszymy się jeszcze sosami i zupami ze świeżych grzybów, nie zapomnijmy o czekającej nas zimie. Marynowane grzyby są doskonałą przekąską i świetną przystawką na polskiej biesiadzie. U mnie jada się najchętniej marynowane prawdziwki. A oto mój przepis na marynowane prawdziwki, których nigdy nie brakuje na półce w mojej spiżarni.
Wiglilia bez śledzi w oleju nie może się odbyć! Żeby jednak nieco odświeżyć to smaczne tradycyjne danie wigilijne, proponuję wersję śledzi w oleju w ziołach. Śledzie w oleju w ziołach są smaczne, aromatyczne i bardzo proste w wykonaniu!
Pasta z makrelą i szczypiorkiem jestzdrowa pożywna i smaczna!Pasty do chleba skutecznie urozmaicają mój i moich pacjentów jadłospis. Chociaż na pierwszym i nigdy nie zachwianym miejscu znajduje sie pasta z jajek, ale drugie zdecydowanie należy do past z dodatkiem ryb, a pasta z makrelą i szczypiorkiem jest jedną z moich ulubionych :)
Jak pokazuje przepis na polędwiczki wieprzowe w żurawinie, wieprzowina nie musi być zakazanym produktem w zdrowej kuchni. Wystarczy przygotować ją w odpowiedni sposób by zwiększyła swoją wartość odżywczą. Mała ilość dodanego tłuszczu, cebulka, żurawina i dodatek ziół to dietetyczne plusy polędwiczek wieprzowych w żurawinie.
Sałatka caprese to włoska przystawka, która szturmem zdobyła serca i stoły Polaków. Ja zakochałam się w tym smaku już od pierwszego kęsa. Sałatka caprese z mozarellą mini jest równie pyszna, przykuwa uwagę gości i czaruje delikatnym smakiem. Moja wersja sałatki caprese nieco różni się od oryginału ale moim zdaniem i taka smakuje świetnie. Polecam :)
Lubię zupy, ale najbardziej chyba lubię barszcz biały. Zimą gotuję barszcz biały z białą kiełbasą. Taki barszcz biały z białą kiełbasą spokojnie może zastąpić cały obiad, tym bardziej, że zawsze serwuję dolewki:) Spróbuj ugotować barszcz biały z białą kiełbasą, a na pewno na stałe wprowadzisz go do swojego jadłospisu.
Potrzeba dosłownie kilka minut, aby stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia w postaci pysznej krewetkowej przystawki z dodatkiem cukinii, orzechów pini oraz rodzynek. Krewetki z cykorią, choć proste w przygotowaniu, z pewnością sprostają wymaganiom nawet najwykwintniejszych smakoszy.
Tak przygotowany ser camembert możemy podać na śniadanie, kolację lub na przekąskę np. z ulubioną sałatką. Ser camembert ma dość specyficzny smach i zapach, więc jest on dla wielbiceli serów.
Wystarczy kilka składników a mamy pyszną pastę do pieczywa. Bardzo wyrazistą w smaku. Dodam, że pasty już nie musimy solić, ponieważ ser feta jest słonawy. Polecam na śniadanie lub kolację.
Jak zrobić masło w domu? Bardzo prosto, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Domowe masło wychodzi taniej niż w sklepie i na pewno nie będzie oszukane, dokładnie wiemy co będziemy jedli. Przepis na domowe masło jest naprawdę łatwy, każdy powinien spróbować.
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!