Tak przygotowane śledzie są gotowe do zjedzenia po 24 godzinach. Możemy je wykorzystać do sałatek lub przekąsek.
Składniki:
1 kg śledzi solonych
1 duża cebula
Zalewa:
pół szklanki octu 10 %
3 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
Dodatkowo:
1 mała marchewka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1. Śledzie solone zalewamy zimną wodą i moczymy około godziny. Po tym czasie śledzie wyjmujemy z wody i osuszamy.
2. Składniki zalewy przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie zalewę studzimy. Do zimnej dodajemy olej.
3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i wrzucamy cebulę i gotujemy 1 minutę. Następnie cebulę odcedzamy.
4. Śledzie układamy z cebulą w słoikach, zalewamy zimną zalewą.
5. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, wkładamy do słoików i dokładnie zakręcamy.
6. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie śledzie są gotowe. Przechowujemy je w lodówce. Smacznego.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu