Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Klasyczny sernik z bakaliami

print Drukuj
Klasyczny sernik z bakaliami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.1

20 ocen

Ach serniki, puszyste i smaczne. Najbardziej lubię klasyczny sernik z bakaliami. Taki klasyczny sernik z bakaliami wydaje mi się szczególnie smaczny na święta. Nie oszczędzam na serze, ani na bakaliach, bo klasyczny sernik z bakaliami musi być najlepszy!

składniki
  • twaróg tłusty lub półtłusty, dwukrotnie zmielony - 1000 g
  • masło - 200 g
  • cukier - 250 g
  • jaja - 4  (oddzielnie białka i żółtka)
  • kasza manna - 50 g
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • aromat waniliowy lub rumowy - 1
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa - według uznania

Spód:

  • ciastka maślane - 160 g
  • masło - 75 g
sposób przygotowania

A oto mój przepis na klasyczny sernik z bakaliami:

  1. Ciastka pokrusz drobno (możesz użyć wałka)
  2. Dodaj roztopione masło, wymieszaj.
  3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Masę ciasteczkową wciśnij w dno, wyrównaj.
  5. Włóż do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.
  6. Masło rozetrzyj na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem.
  7. Dodaj kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucieraj.
  8. Stopniowo dodawaj twaróg, dalej ucierając.
  9. Na końcu dodaj skórkę i/lub rodzynki, delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.
  10. Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód.
  11. Piecz w tortownicy przez około 60 - 70 minut. w temperaturze 175°C.

Klasyczny sernik z bakaliami ostudź w wyłączonym piekarniku. Możesz ciasto udekorować według uznania. Ja używam do tego polewy czekoladowej. Mój klasyczny sernik z bakaliami jest przepyszny! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!