Taki placek to fajna przekąska, a nawet propozycja na obiad czy kolację. Ten placek smakuje na gorąco i na zimno. Można podać udekorowany ulubionym ketchupem. Polecam.
Na placek:
10 dag startego żółtego sera ( 2 łyżki odkładamy do posypania placka )
2 jajka
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki mleka
2 łyżki stopionego masła lub margaryny
1 łyżeczka papryki w proszku ( ostrej lub słodkiej )
1 łyżeczka soli
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1. Do mąki dodajemy sól, paprykę, szczypiorek i ser, dokładnie mieszamy.
2. Następnie jajka roztrzepujemy z mlekiem i dodać z masłem do mąki, mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Pod koniec pieczenia placek posypujemy odłożonym serem i zapiekamy do stopienia się sera.
4. Gotowy placek kroimy, podajemy i smacznego.
Paprykowe nachosy w kilka minut!
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu