Szukasz przepisu na przygrychę do piwka? Polecam paprykowe nachosy.
2 tortille 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki paprykisłodkiej szczypta oregano 3 dag żółtego sera
Gotową tortillę kroimy w małe trójkąty, podsmażamy je nastepnie na suchej patelni przez dosłownie kilka sekund z obu stron.
W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, paprykę słodką oraz oregano. Za pomocą kuchennego pędzelka smarujemy czerwoną masą nasze lekko podsmażone nachosy.Nakładamy je do dwóch kokilek lub małej keksówki. Mozarellę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, posypujemy nim nachosy, zapiekamy je w piekarniku o temp. 190 stopni przez 5 minut.
Prosty do przygotowania i smaczny tradycyjny polski sos pieczarkowy. Doskonale nadający się do mięs, makaronów czy ziemniaków. Jest to danie, które można przygotować prawie błyskawicznie np. jako sos pieczarkowy do makaronu. Także polecam mój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy.
Jarmuż warto jeść, bo pyszny i zdrowy. Sałatka z jarmużem smakuje wyśmienicie, a jak do tego dodamy nieco zapomniane buraki to naprawdę zachwycimy każdego gościa w naszym domu! :)
Sprawdzony przepis na jajka w sosie. Tak przygotowane jajka są idealne na śniadanie lub kolację. Tanie i bardzo szybkie w przygotowaniu, do tego ładnie podane. Jajka z sosem podałam ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.