To sprawdzony przepis na świetną przekąskę imprezową.
Ciasto: 250 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 kostki margaryny 2 łyżki wody szczypta soli i pieprzu
Dodatkowo: 10 dag startego żółtego sera 1/2 papryki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 10 dag kiełbasy 5 dag pieczarek łyżka oliwy
Ze wszystkich składników zagniesc kruche ciasto, włożyć je do lodówki na min. 15 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Kokilki smarujemy tłuszczem, nakładamy rozwałkowane ciasto, nakłuwamy widelcem.
Pieczemy je przez około 20 minut w temp. 180 stopni.Na rozgrzanej patelni nalewamy łyżeczkę oleju, smażymy na niej pokrojoną drobno cebulkę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz pieczarki, smażymy na małym około 5 minut. Mozzarellę ścieramy na tarce, wsypujemy do miski wraz z kukurydzą, kroimy drobno paprykę oraz dodajemy zawartość patelni. Mieszamy wszystko za pomocą łyżki.
Do podpieczonych kokilek nakładamy po równo farszu, ponownie wkładamy do piekarnika na około 5 minut
Zainspirowana, postanowiłam przygotować zdrowszą alternatywę quiche dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Ciasto na razowy quiche z brokułami w 100% składa się z mąki razowej, a farsz został maksymalnie "odchudzony". Pomimo tych dietetycznych zabiegów razowy quiche z brokułami jest przepyszny i idealnie nadaje się na lekki obiad lub kolację.
Wytrawna tarta to wspaniała propozycja na bezmięsny i syty obiad. W tej tarcie wszystko smakowo do siebie pasuje. Przygotowując tartę musimy pamiętać, że farszu nie solimy ponieważ ser feta jest bardzo słony.
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.