Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.

print Drukuj
Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Co prawda jest to troszkę pracochłonny piernik, ale warto go upiec, bo jest bardzo pyszny i bardzo podzielny, moja rodzina go uwielbia. Polecam:)

składniki

Ciasto na piernik:

1 szklanka miodu

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

6 jajek

30 dag masła lub margaryny

1 przyprawa do piernika

4 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka amoniaku

 

Wkładka bakaliowa:

półtorej szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej


15 dag orzechów włoskich (drobno pokrojonych)

10 dag rodzynek

4 jabłka

4 jajka

pół szklanki cukru

 

Masa:

25 dag masła lub margaryny


cukier puder do smaku

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )

2 szklanki mleka

 

Polewa:

3 łyżka masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

sposób przygotowania

1. Wykonanie piernika: Mleko, cukier i masło przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie dokładnie studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy miód, mąkę, przyprawę, sodę, amoniak, żółtka, następnie dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

2. Wykonanie wkładki: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy je w kostkę, pokrojone zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie do jabłek dodajemy żółtka, sodę, mąkę, orzechy i rodzynki, mieszamy. Następnie białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy je z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną wkładkę studzimy.

3. Wykonanie masy: W pół szklanki mleka należy wymieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i dokładnie utrzeć.

4. Przekładanie: Wystudzone placki przekładać masą tak, żeby wkładka bakaliowa znalazła się w środku.

5. Wykonanie polewy: Cukier mieszamy z garnku z kakao i odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia się składników. Polewa powinna nam wyjść gęsta i szklista. Gotową polewą smarujemy z wierzchu piernika i odstawiamy do zastygnięcia.

6. Podanie: Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!