Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.

Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Co prawda jest to troszkę pracochłonny piernik, ale warto go upiec, bo jest bardzo pyszny i bardzo podzielny, moja rodzina go uwielbia. Polecam:)

Składniki:

Ciasto na piernik:

1 szklanka miodu

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

6 jajek

30 dag masła lub margaryny

1 przyprawa do piernika

4 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka amoniaku

 

Wkładka bakaliowa:

półtorej szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej


15 dag orzechów włoskich (drobno pokrojonych)

10 dag rodzynek

4 jabłka

4 jajka

pół szklanki cukru

 

Masa:

25 dag masła lub margaryny


cukier puder do smaku

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )

2 szklanki mleka

 

Polewa:

3 łyżka masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

1. Wykonanie piernika: Mleko, cukier i masło przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie dokładnie studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy miód, mąkę, przyprawę, sodę, amoniak, żółtka, następnie dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

2. Wykonanie wkładki: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy je w kostkę, pokrojone zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie do jabłek dodajemy żółtka, sodę, mąkę, orzechy i rodzynki, mieszamy. Następnie białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy je z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną wkładkę studzimy.

3. Wykonanie masy: W pół szklanki mleka należy wymieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i dokładnie utrzeć.

4. Przekładanie: Wystudzone placki przekładać masą tak, żeby wkładka bakaliowa znalazła się w środku.

5. Wykonanie polewy: Cukier mieszamy z garnku z kakao i odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia się składników. Polewa powinna nam wyjść gęsta i szklista. Gotową polewą smarujemy z wierzchu piernika i odstawiamy do zastygnięcia.

6. Podanie: Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy