Kurczak pieczony na butelce z piwem
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Bardzo smacznie przyrządzony kurczak - z chrupiącą skórką i wilgotnym mięsem
Składniki:
- 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
- 1 butelka piwa jasnego 0,5 l
- 3-4 łyżki oleju lub oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć olejem wymieszanym z przyprawami: roztartym czosnkiem, mieloną papryką, solą, pieprzem, majerankiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dokładnie umyć butelkę z piwem i odkleić etykiety. Butelkę otworzyć.
Kurczaka wyjąć z marynaty, nałożyć go na na butelkę (tak, aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz). Kurczaka na butelce ustawić w małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym, które należy postawić na dużej, płaskiej blasze (zapobiegnie to wylewaniu się i paleniu piwa z tłuszczem).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg). Piec 1 godzinę do 1,5 godziny (w zależności od wielkości kurczaka).
Jeśli piwo nie wypływa z butelki, należy dosypać szczyptę soli do butelki,co powinno spowodować spienienie się piwa.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Pieczony kurczak miodowo - paprykowy.
Myślę, że na takiego kurczaka każdy się skusi. Wyszedł mi pyszny i soczysty, z bardzo chrupiącą skórką. Lekko sło...Idealnie upieczony kurczak
Pieczony kurczak zawsze smakuje, ale mój idealnie upieczony kurczak jest najlepszy. Kurczak jest delikatny i socz...Kurczak pieczony na butelce z piwem
Bardzo smacznie przyrządzony kurczak - z chrupiącą skórką i wilgotnym mięsemKurczak pieczony z czosnkiem
Jak upiec kurczaka? Bardzo łatwo, przepis na pieczonego kurczaka jest naprawdę prosty, dlatego polecam ten przepis na ku...Zobacz więcej przepisów na: