Pieczony kurczak zawsze smakuje, ale mój idealnie upieczony kurczak jest najlepszy. Kurczak jest delikatny i soczysty a rodzina po prostu się nim zajada;)
1,8 kg kurczaka
2 cebule
2 marchewki
2 łodygi selera
1 główka czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 cytryna
1 mały pęczek mieszanki świeżego tymianku, rozmarynu lub szałwia
1. Wyjmij kurczaka z lodówki na 30-40 minut przed wsadzeniem do piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 230 ° C . Nie trzeba obierać warzyw - po prostu dobrze je umyć i posiekać je z grubsza.
2. Wyłóż wszystkie warzywa i czosnek na środek dużej tacy do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Skropić kurczaka z oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem, wcierając w skórę kurczaka. Umieść cytrynę(najlepiej ją nakłuć kilkanaście razy) wewnątrz kurczaka razem z masłem i pęczkiem świeżych ziół.
3. Połóż kurczaka na wierzchu warzyw i wsadź do rozgrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę natychmiast do 200 ° C i piec około 1 godziny i 25 minut. Jeśli robisz pieczone ziemniaki, to jest czas, aby się z nimi teraz zająć - dodająć je do piekarnika na ostatnie 45 minut pieczenia.
4. Co pól godziny naszego kurczaka wyjmujemy na chwile i oblewamy go tym co się już z niego zdążyło wytopić( jeśli warzywa wyglądają suche, dodać odrobinę wody aby zatrzymać ich spalanie).
5. Po upiczeniu wyjmij idealnie upieczonego kurczaka z piekarnika i zostaw go przykrytego folią aluminiową na 15 minut. Smacznego!
Pieczony kurczak miodowo - paprykowy.
Kurczak pieczony na butelce z piwem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu