Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
· 13 szt. dużych ziemniaków
· Sól
· Przyprawa do ziemniaków
· 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
· 1 Cebula
· 1 papryka czerwona
· 1 całe jajko
· 1 łyżka przyprawy Gyros
· 3 łyżki bułki tartej
· 3 łyżki śmietany 12 %
· 1 kulka mozzarelli
· 13 łyżek ketchupu
· Olej do smażenia
· 15 dag sera żółtego
1. Ziemniaki obieramy w każdym ziemniaku robimy otwór, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. Pieczemy 30 minut w 180 °C.
2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną drobno paprykę, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Wsypujemy bulkę tartą, wlewamy śmietanę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Robimy małe kuleczki w kształcie orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju.
3. W każdy otwór upieczonego ziemniaka wkładamy po plasterku sera mozzarelli.
4. Na serze układamy po dwie kuleczki mięsne i polewamy ketchupem.
5. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
6. Zapiekamy chwilę do rozpuszczenia się sera.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.
Ziemniaki z męsem i sosem barbecue
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu