Zielone ziemniaczki
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 5
Gootując ziemniaki w mudurkach i wytrącamy potasu co jest bardzo ważne dla naszego zdrowia a żeby urozmaicić możemy zrobić faszerowane.
Składniki:
· 6 podłużnych ziemniaków
· Opakowanie brokuł mrożonych lub świeżych
· 15 dag boczku wędzonego
· Cebula
· Sól
· Pieprz
· 15 dag sera żółtego
· Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy ziemniaki w mundurkach.
2. Następnie obieramy i kroimy na połowę.
3. W połówce robimy nożem otwór tak żeby powstała nam łódeczka.
4. Łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i solimy.
5. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju.
6. Boczek kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli.
7. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i również dodajemy do cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem.
8. Gdy farsz jest już dobry napełniamy nim łódeczki.
9. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na wierzch.
10. Ziemniaki zapiekamy 20 minut w 180 ˚ C.
11. Smacznego.
# Tagi:
Autor: maalikaa
Polecamy również
Fioletowe ziemniaki z piekarnika
Smaczne pieczone ziemniaki, nietypowe, bo fioletowePieczone ziemniaki z boczkiem
Ziemniaki to już tradycja polskiego stołu. Znamy je w różnych wydaniach - ja polecam pieczone ziemniaki z boczkie...Kolorowe ziemniaczki
Polecam gdy znudziły się Wam zwyłe gotowane ziemniakiZapiekane kolorowe ziemniaczki
Bardzo pyszne ziemniaczki które mozemy wykorzystac do mięsa.Pieczone ziemniaki z kurkami
Sezon na ziemniaki i sezon na kurki w lesie już się rozpoczął. Doskonałym daniem są więc pieczone ziemniaki z kurkami. M...Zobacz więcej przepisów na: