Zielone ziemniaczki

Zielone ziemniaczki

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Gootując ziemniaki w mudurkach i wytrącamy potasu co jest bardzo ważne dla naszego zdrowia a żeby urozmaicić możemy zrobić faszerowane.

Składniki:

·       6 podłużnych ziemniaków

·       Opakowanie brokuł mrożonych lub świeżych

·       15 dag boczku wędzonego

·       Cebula

·       Sól

·       Pieprz

·       15 dag sera żółtego

·       Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1.   Gotujemy ziemniaki  w mundurkach.

2.   Następnie  obieramy i kroimy na połowę.

3.   W połówce robimy nożem otwór tak żeby powstała nam łódeczka.

4.   Łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i solimy.

5.   Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju.

6.   Boczek kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli.

7.   Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i również dodajemy do cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem.

8.   Gdy farsz jest już dobry napełniamy nim łódeczki.

9.   Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na wierzch.

10.    Ziemniaki zapiekamy 20 minut w 180 ˚ C.

11.    Smacznego.

# Tagi:

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy