Zapiekane kolorowe ziemniaczki

Zapiekane kolorowe ziemniaczki

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Bardzo pyszne ziemniaczki które mozemy wykorzystac do  mięsa.

Składniki:

·       8 szt ziemniaków w zależności ile chcemy

·       Sól

·       Sos bolognese

·       15 dag sera żółtego w plastrach

·       2 łyżki oleju do polania ziemniaków

·       2 łyżki masła

·       2 łyżki mąki pszennej

·       ½ łyżeczka gałki muszkatołowej

·       Pieprz

·       1 szk. mleka

·       Szczypiorek

·       ½ papryki czerwonej

Sposób przygotowania:

1.    Obieramy ziemniaki i nacinamy .

2.     w naczyniu żaroodpornym układamy, solimy.

3.    Każdy ziemniak polewamy odrobiną oleju.

4.    Zapiekamy 50 minut w 180˚C.

5.    Po tym czasie  w przerwy ziemniaków wkładamy po małym kawałku sera.

6.    Smarujemy sosem bolognese.

7.    Robimy sos beszamel: 2 Łyżki masła  rozpuszczamy.

8.    Dodajemy 2 łyżki mąki tak aby nie powstały grudki.

9.    Dolewamy mleko mieszając.

10.                      Doprawiamy pieprzem, solą oraz gałką.

11.                      Gotowym sosem polewamy na sos bolognese.

12.                      Na wierzch układamy plastry żółtego sera.

13.                      Zapiekamy do chwili rozpuszczenia sera.

14.                      Szczypiorek oraz paprykę drobno kroimy.

15.                      Przed podaniem posypujemy zapiekane ziemniaki.

16.                      Ziemniaczki gotowe.

17.                      Smacznego.

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy