· 8 szt ziemniaków w zależności ile chcemy
· Sól
· Sos bolognese
· 15 dag sera żółtego w plastrach
· 2 łyżki oleju do polania ziemniaków
· 2 łyżki masła
· 2 łyżki mąki pszennej
· ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
· Pieprz
· 1 szk. mleka
· Szczypiorek
· ½ papryki czerwonej
1. Obieramy ziemniaki i nacinamy .
2. w naczyniu żaroodpornym układamy, solimy.
3. Każdy ziemniak polewamy odrobiną oleju.
4. Zapiekamy 50 minut w 180˚C.
5. Po tym czasie w przerwy ziemniaków wkładamy po małym kawałku sera.
6. Smarujemy sosem bolognese.
7. Robimy sos beszamel: 2 Łyżki masła rozpuszczamy.
8. Dodajemy 2 łyżki mąki tak aby nie powstały grudki.
9. Dolewamy mleko mieszając.
10. Doprawiamy pieprzem, solą oraz gałką.
11. Gotowym sosem polewamy na sos bolognese.
12. Na wierzch układamy plastry żółtego sera.
13. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia sera.
14. Szczypiorek oraz paprykę drobno kroimy.
15. Przed podaniem posypujemy zapiekane ziemniaki.
16. Ziemniaczki gotowe.
17. Smacznego.
Ziemniaki z męsem i sosem barbecue
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu