Jabłka pieczone z ricottą

Jabłka pieczone z ricottą

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Jabłka pieczone z ricottą to pełnowartościowa słodka przekąska. W przepisie na jabłka pieczone z ricottą wykorzystano ser serwatkowy, który jest jednym z najcenniejszych serów pod względem zdrowotnych. Ricotta posiada więcej wapnia niż mleko oraz białko o bardzo wysokiej wartości - a serwatka (z której robiona jest ricotta) jest wykorzystywana m.in. w odżywkach dla dzieci

Składniki:

  • Jabłka (słodkie) 2 sztuki
  • Ricotta 150-200 g
  • Rodzynki 1 łyżka
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Kardamon 1/2 łyżeczki
  • Imbir 1 łyżeczka
  • Goździki

Sposób przygotowania:

Jak przygotować Jabłka pieczone z ricottą?

 

  1. Jabłka umyć i odciąć górę - daszek deseru (o grubości ok 2-3 cm) 
  2. Wydrążyć dolną część jabłka tak, aby pozostawić mniej więcej ściankę o grubości 1,5-2 cm
  3. Serek ricotta wymieszać z przyprawami, rodzynkami i imbirem
  4. Następnie, podzielić serek na 2 porcje i "faszerować" wcześniej przygotowane jabłka - po wypełnieniu otworu tworzymy centymetrową warstwę serka pomiędzy dwoma częściami owocu.
  5. "Daszek" jabłka nakłuwamy goździkami i od wewnętrznej strony posypujemy dodatkową porcją cynamonu zanim położymy go na serek.
  6. Tak przygotowane jabłka ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
  7. Po 25-30 minut pieczenia (zależnie od wielkości jabłka), włączyć termoobieg i piec kolejne 5 minut

 

Smacznego! :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy