Sięgacie czasami do starych książek kulinarnych? W domu mamy znalazłam taką z lat 70-tych. I ponieważ teraz i sezon na jabłka i moda na jabłka - postanowiłam zrobić szarlotkę. Jest to dość ciekawy przepis na szarlotkę - zamiast ciasta - bułka:)Oto szarlotka z bułki i jabłek według Kuchni Polskiej.
Racuchy to danie smaczne i sycące. Racuchy twarogowe sprawdzą się na śniadanie i na kolację, tym bardziej, że moje racuchy z beztłuszczowym kefirem i chudym twarogiem są niskokaloryczne. Poznaj mój świetny przepis!
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego możemy przygotować oto takie pieczone jabłka z kruszonką. Upieczone musli pysznie chrupie w kruszonce. A dodatek cynamonu sprawia, że nie można się od niego oderwać. Polecam.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.