Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem

Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Moja propozycja na makaron to tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem w delikatnym sosie jogurtowym, z dodatkiem świeżego estragonu. Jak dla mnie? Niebo w gębie! Równocześnie tagiatelle ze szpinakiem i kurczakiem to bardzo szybkie i proste, ale przede wszystkim zdrowe danie. W sam raz na zabiegane dni! W mojej kuchni dania makaronowe takie jak tagiatelle ze szpinakiem i kurczakiem goszczą zazwyczaj w tzw. dni robocze :)

Składniki:

  • Makaron tagliatelle pełnoziarnisty 150 g
  • Pierś kurczaka 200 g
  • Szpinak 200 g Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Estragon (najlepiej świeży) 2 łyżki
  • Jogurt grecki 1/2 filiżanki
  • Pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem

  1. Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente - zostawić ok 3 łyżek wody z gotowania
  2. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, podlać 2 - 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty
  3. Szpinak odsączyć na sitku, odcisnąć, a następnie grubo posiekać
  4. Kurczaka pokroić na małe paseczki - doprawić pieprzem, ewentualnie solą
  5. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni.
  6. Pod koniec smażenia dodać czosnek (lekko zrumienić)
  7. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, dodać jogurt i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu.
  8. Wymieszać i podgrzać (nie zagotowując) - doprawić pieprzem
  9. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem z kurczakiem i szpinakiem

Aby wzbogacić smak dania polecam na wierzch dodać łyżeczkę posiekanych suszonych pomidorów

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy