Pełnoziarniste farfalloni z zielonym pesto szpinakowym

Pełnoziarniste farfalloni z zielonym pesto szpinakowym

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Pełnoziarniste penne z zielonym pesto szpinakowym  to jedna z moich ulubionych kompozycji - czasami, zastępuję szpinak jarmużem. Pełnoziarniste penne z zielonym pesto szpinakowym  jest naprawdę pyszne, szczególnie gdy się go podsmaży na patelni. Koniecznie wypróbujcie przepis na pełnoziarniste penne z zielonym pesto szpinakowym!:)   

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty (farfollini) 2 szklanki
  • Szpinak 3 duże garście
  • Orzechy włoskie/pini 4 łyżki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek extra vergin 1/2 szklanki
  • Starty parmezan 3 łyżki
  • Sól morska do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • Bazylia kilka liści

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na pełnoziarniste penne z zielonym pesto szpinakowym 

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente
  2. Makaron odcedzić i wymieszać z oliwą z oliwek
  3. W blenderze zmiksować na jednolitą pastę: szpinak, bazylię, orzechy, oliwę, czosnek i ser (odrobinę sera pozostawić do posypania makaronu)
  4. Doprawić pesto pieprzem i odrobiną soli
  5. Makaron wymieszać z pesto

Posypać pozostałym serem i gotowe!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy