- sok z 1 cytryny
- cukier do smaku (max. 100 g)
- 1 surowe białko
Czereśnie umyć i wydrylować.
Owoce zmiksować lub zblendować.
Papkę czereśniową wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Cukru dać tyle, aby masa czereśniowa miała dobry smak. Jeśli lubicie kwaskowe lody, można całkowicie zrezygnować z cukru.
Widelcem do masy wmieszać białko jajka.
Masę przelać do pojemników na lody lub do plastikowych pudełek na mrożonki. Zamrozić.
Sorbet przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 1 godz., żeby się lekko rozpuścił. Podawać pokrojony w kostki lub nałożony łyżką do lodów.
Lody malinowe i limonkowe (bez maszynki)
Domowe lody z jagodą kamczacką
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu