Lody malinowe i limonkowe (bez maszynki)

Lody malinowe i limonkowe (bez maszynki)

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Sprawdzony przepis na domowe lody, polecam, bo lody wychodzą puszyste, smaczne i odpowiednio napowietrzone dzięki czemu wyglądają i smakują jak te kupowane w sklepie. Warto co godzinę je mieszać, gdy są w zamrażarniku.

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • Limonka
  • 10 dag malin

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na domowe lody w moim wydaniu:

  1. Najpierw w wysokim naczyniu musimy ubić żółtka z 5 łyżkami cukru, trzeba ubijać kilka minut, bo cukier musi się całkowicie ubić.
  2. Następnie naczynie z masą jajeczną stawiamy na garnku z wodą pod małym ogniem i cały czas mieszamy trzepaczką, aby osiągnąć konsystencję kremu. Wtedy zdejmujemy masę i odkładamy do ostygnięcia, a gdy ostygnie dodajemy jogurt naturalny i miksujemy.
  3. Teraz w osobnym naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno z łyżką cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce masy jajecznej  cały czas miksując na wysokich obrotach.
  4. Do lodów możemy dodać owoce, jakie tylko chcemy, a ja chciałam uzyskać lody malinowe i limonkowe. Większą część masy (2/3) wlałam do większego pojemnika ze  zblendowanymi malinami i delikatnie wymieszałam. 
  5. Pozostałą masę (1/3) wlewamy do pudełeczka. Wyciskamy sok z połówki limonki i mieszamy.
  6. Teraz wkładamy do zamrażalnika lecz co godzinę mieszamy łyżką w obu pojemnikach – to ważne aby osiągnąć super końcową konsystencję lodów. Czynność powtarzamy przynajmniej 4 razy.

Pyszne domowe lody gotowe!

Smacznego!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy