Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Leczo z fasolą

print Drukuj
Leczo z fasolą

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.3

6 ocen

Leczo możemy podawać zarówno na obiad, jak i na kolację. Leczo z fasolą to leczo w wersji meksykańskiej. Jest wtedy i smaczne i syte. Fasola jest bardzo zdrowa i powinniśmy pamiętać, żeby używać jej do różnych potraw. 

składniki
  • 4 papryki (2 czerwone, 2 żółte)
  • 2 duże cebule
  • 70 dag pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 przecier pomidorowy
  • 4 śliwki suszone
  • 1 sok z połowy cytryny
  • pół kg kiełbasy cienkiej, grubo mielonej
  • sól, pieprz, papryka ostra
sposób przygotowania

Żeby przygotować leczo:

  1. Do garnka z gorącym olejem wrzucamy: pokrojoną w kostkę kiełbasę, pokrojoną w półksiężyce cebulę, pokrojone w kostki papryki, pokrojone pieczarki.
  2. Dusimy wszystko jakieś 10 minut, po czym dolewamy 2 szklanki wody.
  3. Następnie do garnka wrzucamy zawartość wszystkich puszek i gotujemy 15 minut.
  4. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i całość doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ostrą papryką.
  5. Gotujemy leczo  ok. 5 minut i podajemy, np. z bagietką z piekarnika.
  6. Leczo można zrobić bez kiełbasy i możemy zawekować, wtedy można dodac tylko kiełbasę i otworzyć słoik z warzywnym leczo i mamy gotowy obiad.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!