Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Polecam niezwykle sycącą potrawę na obiad - chodzi mi o krokiety ziemniaczane. Efekt końcowy - krokiety - gwarantowany i pyszny. Może krokiety ziemniaczane nie należą do spektakularnych potraw ale smakują fantastycznie i takie krokiety przypominają mi czasy dzieciństwa.

Składniki:

  • Pół kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,2 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania:

Krokiety ziemniaczane w kilku krokach:

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, posolić i dodać do nich mąkę ziemniaczaną. Ciasto wyrobić i uformować  krokiety.
  2. Na oleju podsmażyc mięso z dodatkiem cebuli, czosnku i drobno pokrojonej papryki.
  3. Wystudzonym farszem mięsnym nadziewamy ciasto ziemniaczane i do każdego krokieta dodajemy odrobinę posiekanej natki pietruszki.
  4. Naszekrokiety ziemniaczane są delikatne. Pamiętajmy, aby delikatnie panierować je w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni tuż przed podaniem.

Krokiety ziemniaczane podano.
Smacznego!

Autor: Crocket

Polecamy nasze przepisy