Krokiety z młodą kapustą i kiełbaską.

Krokiety z młodą kapustą i kiełbaską.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Sprawdzony przepis na krokiety. Takie krokiety to moja propozycja na pyszny obiad. Zapewniam, że będą smakować. Polecam:)

Składniki:

  • Ciasto:
  • pół szklanki gazowanej wody
  • 2 szklanki mleka
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Farsz:
  • 1 duża cebula
  • 1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
  • 30 dag dowolnej dobrej jakości kiełbasy
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • około pół szklanki bułk tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na krokiety:

  1. Najpierw robimy farsz: Kapustę obrać z wierzchnich liści, następnie drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości, ugotowaną dokładnie odcedzić.
  2. Cebulę obrać i razem z kiełbasą pokroić w drobną kostkę, następnie każde osobno przesmażyć na oleju. Następnie przełożyć razem z koperkiem do kapusty, całość chwilę przesmażyć przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Farsz dokładnie studzimy.
  3. Teraz pora na ciasto: Podane składniki zmiksować na gładkie bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki ( wyjdzie nam około 12 sztuk ).
  4. Na naleśniki nakładać porcje farszu i zwijać formując krokiety.
  5. Krokiety panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Gotowe krokiety wstawić na chwilę do lodówki, żeby stężały.
  6. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na rumiano.

Krokiety można podawać :)

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy