Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Indyk faszerowany pieczarkami

print Drukuj
Indyk faszerowany pieczarkami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.9

9 ocen

Dziś na obiad polecam indyka faszerowanego pieczarkami. Indyk faszerowany pieczarkami urozmaici niejeden jadłospis, w którym króluje grillowana pierś kurczaka. A czy wiedzieliście, że w badaniach na myszach pieczarki charakteryzują się najpotężniejszą aktywnością antyrakową? Za to działanie pieczarek odpowiadają substancje o dość tajemniczej nazwie, czyli polisacharydy.

 

składniki
  • Filet z indyka ok 1 kg Pieczarki 200 g pieczarek
  • Natka pietruszki 1 pęczek natki pietruszki Mozarella 150 g Sok z cytryny 1/2 Jajko1 sztuka Bułka tarta 2 łyżki
  • Sól, pieprz,
  • Zioła prowansalskie
  • Olej rzepakowy 3 łyżki
  • Miód 1 łyżka
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
sposób przygotowania

Aby przygotować indyka faszerowanego pieczarkami należy:

  1. Filet umyć, naciąć pierś w taki sposób aby w środku powstała kieszeń (uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot)
  2. Polać 2 łyżkami soku z cytryny, natrzeć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi - odstawić do lodówki na minimum 2 godziny
  3. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić, skropić resztą soku z cytryny - podsmażyć na oleju odparowując płyn
  4. Natkę pietruszki drobno posiekać. Mozarelle zetrzeć na tarce
  5. Wystudzone pieczarki wymieszać z serem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki - doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem. Wstawić filet do piekarnika nagrzanego do 180°C
  7. Przygotować polewę: miód, słodką paprykę wymieszać dokładnie z łyżką oleju
  8. Po 40 minutach pieczenia, filet posmarować polewą. Piec jeszcze przez 10 minut

 

Gotowe!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!