Botwinka to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Botwinka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zupa botwinka smakuje wyjątkowo podana na gorąco, chociaż wiem, że wiele osób lubi chłodniki przyrządzone z botwinki. Oto moja ulubiona i sprawdzona botwinka.
Dynia przeżywa ostatnio renesans. Sama z przyjemnością po nią sięgam. Najczęściej przygotowuję krem z dyni, ale mój krem z dyni to zupełnie wyjątkowe danie. Jest w nim nutka orientu. Taki krem z dyni umili każdą jesienną słotę.
Pęczotto z podgrzybkami to danie bezmięsne. Użyte w pęczotto z podgrzybkami grzyby nie są niezbędnym elementem zdrowej diety, aczkolwiek bez wątpienia mogą urozmaicić jadłospis dorosłej osoby. Grzyby mogą powodować zatrucia pokarmowe, są również ciężkostrawne (dlatego są niewskazane dla dzieci), natomiast z drugiej strony są nazywane "mięsem lasu”.
Bezglutenowcy uszy do góry! Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe - i to takie, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa! Wilgotne, aromatyczne i mocno orzechowe - takie jest właśnie bezglutenowe ciasto marchewkowe. Niestety pomimo, że marchewkowe to jeden kawałek dostarcza około 200 kcal.
Dobry pasztet nie ma sobie równych. O smaku pasztetu decyduje głównie jakość użytego mięsa, ale również jego przyprawienie. Pasztetu nauczyłam się piec od mojej mamy i nieskromnie powiem, że uważam pasztet mojej mamy za najlepszy na świecie!
Przeciętna kaloryczność kremu czekoladowego to około 500 kcal w 100g; porcja kremu czekoladowego z awokado (150g) to trochę ponad 300 kcal. Zamiast tony cukrów prostych (uszkadzających naczynia krwionośne), w kremie czekoladowym z awokado znajdziecie tłuszcze - i to najlepsze z najlepszych bo kwasy omega 3!!! Pyszne i zdrowe :)
Pulpety z indyka (tak samo jak inne pulpety z chudego mięsa) mogą być dość suche i twarde, dlatego polecam podawać je z pysznym sosem... Tym razem do pulpetów z indyka przygotowałam pyszny sos porowo-koperkowy. Pyszne i zdrowe obiadowe danie uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Polecam!
Co prawda już po sezonie, ale warto o niej wspomnieć, bo jest naprawdę pyszna! Galaretka z czerwonej porzeczki jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale też uwielbiana przez dzieciaki i świetnie nadaje się do róznego rodzaju ciast, ciasteczek.
Zamiast kupować w sklepie możemy sami sobie przygotować pyszny napój.Ilość cukru będzie zależała od nas.Przepis znalazłam w jakieś książce kucharskiej,ale znacznie zmieniłam w nim ilość cukru i wody,a kwasek cytrynowy zastąpiłam świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!