Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Najlepszy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką

print Drukuj
Najlepszy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.2

18 ocen

Nie wyobrażam sobie września bez ciasta ze śliwkami i kruszonką. Na targu kupiłam dzisiaj soczyste węgierki. Od razu wiedziałam, że są idealne na mój placek ze śliwkami i kruszonką. Natychmiast zabrałam się do pieczenia i zaraz słyszałam okrzyk dzieci: Hurra! Mama robi ciasto ze śliwkami i kruszonką! Pychota!

składniki

 Ciasto:

  • śliwki - 70 dag
  • mąka - 50 dag
  • świeże drożdże - ok. 3 dag
  • cukier - 1 niecała szklanka
  • masło - ok. 10 dag
  • skórka z połowy cytryny
  • mleko - 400 ml
  • żółtko z jajka - 3 szt.
  • cukier waniliowy - szczypta
  • cukier puder do przyprószenia placka

Kruszonka:

  • masło - 2 łyżki
  • mąka - maks. 8 dag
  • cukier - 5 dag (ok. 3 łyżki)
  • cukier waniliowy - szczypta
sposób przygotowania

Masz już wszystkie składniki do upieczenia ciasta drożdżowego z kruszonką? A więc do dzieła, ciasto ze śliwkami w kilku krokach!

  1. Rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru.
  2. Dodać do tego 10 dag mąki i dolać ciepłego (nie gorącego!) mleka do zgęstnienia rozczynu.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu. Rozpuścić w tym czasie masło, a resztę mąki przesiać.
  4. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę w oddzielnym naczyniu.
  5. Gdy rozczyn podwójnie zwiększy objętość, dodać do przesianej mąki masę z żółtek, skórkę z cytryny i rozczyn. Mieszać wszystko rękoma do uzyskania jednolitej masy.  
  6. Do ciasta dolewać stopniowo roztopiony ciepły tłuszcz, cały czas ugniatając i ubijając dłonią ciasto.
  7. Kiedy ciasto nie przykleja się do rąk jest elastyczne i ma malutkie pęcherzyki powietrza oprószyć je mąką o odstawić do wyrośnięcia.  
  8. Umyć i osuszyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestki. 
  9. Kiedy ciasto urośnie i zwiększy swoją objętość o 100%, przełożyć je do blaszki wyłożonej wcześniej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem.
  10. Wygładzić dłońmi powierzchnię placka.
  11. Ułożyć na cieście śliwki (skórkami w dół) śliwki.
  12. Przykryć ciasto ściereczką i znowu odstawić na 20 min.

Kruszonka

Rozkruszyć ręką masło o temp. pokojowej razem z cukrem, cukrem waniliowym i mąką, aż do powstania grudek. Taką kruszonką posypać wyrośnięte ciasto.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C i piec ciasto około 30 minut aż jego powierzchnia się zarumieni.

Po wyjęciu z piekarnika ciasta drożdżowego ze śliwkami, odstawić je do ostudzenia. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem i szybko podawać, bo zapach ciasta drożdżowego ze śliwkami niezawodnie przyciąga domowników! Po prostu wspaniałe ciasto ze śliwkami!

Smacznego :)

 

 
 
 
 
Ocena:
4.2
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!