Najlepszy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
18 Ocen
Ilość porcji: 12
Nie wyobrażam sobie września bez ciasta ze śliwkami i kruszonką. Na targu kupiłam dzisiaj soczyste węgierki. Od razu wiedziałam, że są idealne na mój placek ze śliwkami i kruszonką. Natychmiast zabrałam się do pieczenia i zaraz słyszałam okrzyk dzieci: Hurra! Mama robi ciasto ze śliwkami i kruszonką! Pychota!
Składniki:
Ciasto:
- śliwki - 70 dag
- mąka - 50 dag
- świeże drożdże - ok. 3 dag
- cukier - 1 niecała szklanka
- masło - ok. 10 dag
- skórka z połowy cytryny
- mleko - 400 ml
- żółtko z jajka - 3 szt.
- cukier waniliowy - szczypta
- cukier puder do przyprószenia placka
Kruszonka:
- masło - 2 łyżki
- mąka - maks. 8 dag
- cukier - 5 dag (ok. 3 łyżki)
- cukier waniliowy - szczypta
Sposób przygotowania:
Masz już wszystkie składniki do upieczenia ciasta drożdżowego z kruszonką? A więc do dzieła, ciasto ze śliwkami w kilku krokach!
- Rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru.
- Dodać do tego 10 dag mąki i dolać ciepłego (nie gorącego!) mleka do zgęstnienia rozczynu.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu. Rozpuścić w tym czasie masło, a resztę mąki przesiać.
- Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę w oddzielnym naczyniu.
- Gdy rozczyn podwójnie zwiększy objętość, dodać do przesianej mąki masę z żółtek, skórkę z cytryny i rozczyn. Mieszać wszystko rękoma do uzyskania jednolitej masy.
- Do ciasta dolewać stopniowo roztopiony ciepły tłuszcz, cały czas ugniatając i ubijając dłonią ciasto.
- Kiedy ciasto nie przykleja się do rąk jest elastyczne i ma malutkie pęcherzyki powietrza oprószyć je mąką o odstawić do wyrośnięcia.
- Umyć i osuszyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestki.
- Kiedy ciasto urośnie i zwiększy swoją objętość o 100%, przełożyć je do blaszki wyłożonej wcześniej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem.
- Wygładzić dłońmi powierzchnię placka.
- Ułożyć na cieście śliwki (skórkami w dół) śliwki.
- Przykryć ciasto ściereczką i znowu odstawić na 20 min.
Kruszonka
Rozkruszyć ręką masło o temp. pokojowej razem z cukrem, cukrem waniliowym i mąką, aż do powstania grudek. Taką kruszonką posypać wyrośnięte ciasto.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C i piec ciasto około 30 minut aż jego powierzchnia się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika ciasta drożdżowego ze śliwkami, odstawić je do ostudzenia. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem i szybko podawać, bo zapach ciasta drożdżowego ze śliwkami niezawodnie przyciąga domowników! Po prostu wspaniałe ciasto ze śliwkami!
Smacznego :)
Autor: Mika
Polecamy również
Biszkoptowe z nektarynką
Przepis na ciasto ze śliwkami, w tym wypadku nektarynkami, jest bardzo łatwo zrobić, więc polecam mój sprawdzony...Śliwkowiec
Przepis na ciasto ze śliwkami. Śliwkowiec to ciasto o kwaśno - słodkim smaku, które wyśmienicie smakuje z b...Kruche ciasto ze śliwkami
Uwielbiam ciasto kruche łączyć z owocami, dziś propozycja ze śliwkami z dodatkiem przyprawy do piernika. tak kruche cias...Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką.
Przepis na ciasto ze śliwkami. Drożdżówkę lubi chyba każdy, a jak już jest z kruszonką i pysznymi owocami, to tru...Puszyste ciasto ze śliwkami
Nie mogę się oprzeć soczystym śliwkom i znowu upiekłam ciasto ze śliwkami. Mój przepis na ciasto ze śliwkami jest...Zobacz więcej przepisów na: