Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 12
Sezon borówkowy trwa, warto więc korzystać i przygotować jakiś pyszny smakołyk. Ja przygotowałam sernik na zimno na pachnącym kokosowym biszkopcie. Jest bardzo lekki i pyszny. Polecam na podwieczorek.
Składniki:
Biszkopt kokosowy:
pół szklanki cukru
3 jajka
pół szklanki wiórek kokosowych
pół szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowo - borówkowa:
25 dag serka mascarpone
330 ml śmietany kremówki 30 %
1 galaretka o smaku owoców leśnych
1 szklanka borówek ( ja użyłam leśnych )
ewentualnie cukier puder do smaku
Dodatkowo:
około 20 dag delicji ( o smaku malinowym )
pół szklanki borówek ( ja użyłam leśnych )
1 galaretka o smaku owoców leśnych
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do ubitych stopniowo wsypywać cukier i ubijaćdo całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę, wiórki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony biszkopt dokładnie wystudzić.
2. Tortownicę w której się piekł biszkopt wyłożyć folią aluminiową ( spód i brzegi ), następnie przełożyć do niej przestudzony biszkopt.
3. Masa: Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Borówki opłukać i dokładnie osuszyć. Następnie zmiksować je blenderem na gładki mus. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać serek i ubić, następnie dodać borówki i zastygającą galaretkę i dokładnie zmiksowć, żeby nie było grudek. Można ewentualnie jak ktoś lubi bardziej słodkie dodać cukru pudru do smaku. Masę serową przekładamy do tortownicy na biszkopt.
4. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Borówki opłukać i osuszyć. Delicje wbijać wokół torcika lekko do masy serowej. Następnie posypać torcik borówkami.
5. Następnie torcik zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Rolada z serkiem mascarpone i jagodami.
Jest to bardzo lekka i bardzo pyszna rolada, wprost idealna do popołudniowej kawki. Uważam, że serek mascarpone i jagody...
Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem.
Pyszne i sezonowe ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem. Polecam na podwieczorek.
Ciasto owocowe z kajmakiem
Owocowe z kajmakiem- smaczne ciasto i co najważniejsze proste! Polecam nawet początkującym w sztuce kulinarnej.
Ciasto z Nutellą i brzoskwiniami
Pyszne i bardzo pracochłonne ciasto!
Ciasto z czarnymi porzeczkami
Jest to pachnące owocami mięciutkie ciasto. Polecam na podwieczorek ciasto z czarnymi porzeczkami.Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto z owocami

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.