Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem.

print Drukuj
Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Pyszne i sezonowe ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem. Polecam na podwieczorek.

składniki

Składniki na ciasto:

  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • półtorej szklanki mąki tortowej

 

Dodatkowe składniki:

  • około półtorej czarnych porzeczek
  • bułka tarta do posypania foremki
  • masło lub margaryna do posmarowania foremki

 

Składniki na lukier:

  • sok z cytryny ( kilka kropli )
  • cukier puder ( około 1 szklanka )
  • 1 białko
sposób przygotowania

Przepis na ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem:

  1. Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po jednym jajku i żółtko, cały czas ucierając. 
  2. Następnie do ucieranych składników dodać pozostałe składniki: wiórki, sok z cytryny, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i śmietankę kremówkę, ciasto dokładnie całość utrzeć.
  3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm posmarować masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą. Następnie przełożyć do niej ciasto.
  4. Następnie woce oczyścić, opłukać i osuszyć, następnie rozłożyć je na cieście.
  5. Tak przygotowane ciasto należy piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzając suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto wystudzić i wyjąć z foremki.
  6. Lukier: Zimne białko ucierać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny według uznania, cukier należy dodawać stopniowo, ponieważ jego ilość będzie zależała od tego jak duże będzie białko. Możemy nie wykorzystać całego cukru. Lukier ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie lśniący.
  7. Gotowym lukrem dekorować wystudzone ciasto i odstawić do zastygnięcia lukru. Po tym czasie pokroić w plastry.

Ciasto z porzeczkami i lukrem gotowe. Smacznego:)

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!