Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem.

print Drukuj
Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Pyszne i sezonowe ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem. Polecam na podwieczorek.

składniki

Składniki na ciasto:

  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • półtorej szklanki mąki tortowej

 

Dodatkowe składniki:

  • około półtorej czarnych porzeczek
  • bułka tarta do posypania foremki
  • masło lub margaryna do posmarowania foremki

 

Składniki na lukier:

  • sok z cytryny ( kilka kropli )
  • cukier puder ( około 1 szklanka )
  • 1 białko
sposób przygotowania

Przepis na ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem:

  1. Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po jednym jajku i żółtko, cały czas ucierając. 
  2. Następnie do ucieranych składników dodać pozostałe składniki: wiórki, sok z cytryny, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i śmietankę kremówkę, ciasto dokładnie całość utrzeć.
  3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm posmarować masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą. Następnie przełożyć do niej ciasto.
  4. Następnie woce oczyścić, opłukać i osuszyć, następnie rozłożyć je na cieście.
  5. Tak przygotowane ciasto należy piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzając suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto wystudzić i wyjąć z foremki.
  6. Lukier: Zimne białko ucierać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny według uznania, cukier należy dodawać stopniowo, ponieważ jego ilość będzie zależała od tego jak duże będzie białko. Możemy nie wykorzystać całego cukru. Lukier ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie lśniący.
  7. Gotowym lukrem dekorować wystudzone ciasto i odstawić do zastygnięcia lukru. Po tym czasie pokroić w plastry.

Ciasto z porzeczkami i lukrem gotowe. Smacznego:)

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!