Słodka masa, gorzki biszkopt, kwaśna galaretka z malinami, to wszystko sprawia, że ciasto smakuje wybornie. Polecam przepis.
Biszkopt:
2 łyżki kakao
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )
1 szklanka śmietany kremówki 30%
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
1 opakowanie delicji malinowych (15 dag )
1 galaretka malinowa
1 szklanka malin
1. Biszopt: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i ubijamy. Obie mąki przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do ubitych jajek. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt dobrze studzimy.
2. Masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę i żelatynę, dokładnie ubijamy. Masę śmietankową wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.
3. Delicje przekrawamy na pół i układamy wokół ciasta, delikatnie wbijając je do masy. Środek wykładamy umytymi i osuszonymi malinami.
4. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretką zalewamy ciasto. Następnie wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
5. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu