Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
Ciasto z brzoskwiniami i fantą - fanta - styczne ciasto z brzoskwiniami, rozpływające się w ustach. Mocno wilgotny biszkopt, krem z bitej śmietany, soczyste brzoskwinie i cynamon świetnie się komponują. Przepis na ciasto z brzoskwiniami lekkie, delikatne i orzeźwiające. Serdecznie polecam:)
Te batoniki są bardzo słodkie i bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkości. Według mnie najlepiej smakują gdy trochę stwardnieją, z karmelu zrobi się taka ciągutka. Polecam upiec te pyszne batoniki.
Do tego ciasta najlepiej użyć cynamonu mielonego cejlońskiego, który jest niezwkle aromatyczny, jeżeli go nie mamy to może być zwykły cynamon. Ciasto jest idealnie wilgotne i pyszne.
Nie ukrywam, że bardzo uwielbiam awokado, jest ono pyszne i bardzo zdrowe, najczęściej przygotowuję z niego pasty. Ale tym razem skusiłam się na pieczone z jajkiem, do tego przygotowałam aromatyczne ziołowe i czosnkowe grzanki. Bardzo pysznie pachniało jak piekłam. Ten przepis polecam na szybką przekąskę.
Przepis na domowy kisiel bo kisiele domowe są najlepsze! Można taki zrobić z każdym rodzajem owoców, polecam domowy kisiel z truskawkami i porzeczkami!
Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!