Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Ciasto miodowe z kremem

print Drukuj
Ciasto miodowe z kremem

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Ciasto miodowe z orzechami włoskimi i kremem z kaszy manny - pyszne, zdrowe. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam kaszę manne w ciastach. 

składniki

ciasto:
80 g masła
90 g miodu
70 g cukru pudru
500 g mąki pszennej tortowej
10 g sody
1 jajko, rozmiar L
105 g śmietany 18%

warstwa orzechowa:
150 g orzechów włoskich
30 g migdałów
60 g masła
50 g miodu
80 g cukru trzcinowego

krem:
500 ml mleka 3,2%
100 g kaszy manny
25 g cukru trzcinowego
180 g masła

sposób przygotowania

Przepis na ciasto miodowe z kremem:

  1. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło z miodem. Dodać cukier puder, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę i sodę przesiać do dużego naczynia (niewielką ilość mąki zostawić do podsypania ciasta). Dodać jajko oraz kwaśną śmietanę, wymieszać ręką luc zmiksować. Stopniowo wlewać przestudzoną masę miodową. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Za pomocą okrągłego naczynia wyciąć 3 równe kółka z ciasta. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Warstwa orzechowa: Orzechy włoskie zalać wrzątkiem, odcedzić i posiekać w drobną kostkę. Do garnka na małym ogniu dodać masło, miód oraz cukier trzcinowy. Gotować do całkowitego połączenia się składników. Dodać orzechy i całość dokładnie wymieszać. Na wierzch krążków z ciasta nałożyć gorącą masę orzechową. Tak przygotowane blaty piec w temp. 180°C przez 13-15 minut. Wystudzić.
  3. W 100 ml mleka namoczyć kaszę mannę. Pozostałe mleko zagotować. Wlać kaszkę do gotującego się mleka i gotować mieszając do całkowitego zgęstnienia. Wystudzić. Masło z cukrem trzcinowym utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać masę z kaszy manny i chwilę miksować. Schłodzić w lodówce około 2-3 godziny. Przełożyć blaty ciasta kremem z kaszy, tworząc 3 piętra. Wstawić do lodówki na noc. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy blaty trochę zmiękną.

Ciasto miodowe z kremem gotowe. Życzę smacznego:)

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Bigos naszych Babć
Gwiazdka

Bigos naszych Babć

Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, bigos jest jak znalazł.
Barszcz czerwony
Gwiazdka

Barszcz czerwony

mozna podać z makaronem, uszkami
Kopertki z Indyka
Gwiazdka

Kopertki z Indyka

Kopertki każdego Gościa zachwycą.
Żołądki z Indyka z pieczarkami
Gwiazdka

Żołądki z Indyka z pieczarkami

Na  około talerza jak ułożymy ryż a w środek umieścimy żołądki bardzo ładnie to wygląda.
Kebab – Gyros
Gwiazdka

Kebab – Gyros

Potrawa dla leniwych, zapracowanych osób.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!