Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Ciasto miodowe z kremem

print Drukuj
Ciasto miodowe z kremem

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Ciasto miodowe z orzechami włoskimi i kremem z kaszy manny - pyszne, zdrowe. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam kaszę manne w ciastach. 

składniki

ciasto:
80 g masła
90 g miodu
70 g cukru pudru
500 g mąki pszennej tortowej
10 g sody
1 jajko, rozmiar L
105 g śmietany 18%

warstwa orzechowa:
150 g orzechów włoskich
30 g migdałów
60 g masła
50 g miodu
80 g cukru trzcinowego

krem:
500 ml mleka 3,2%
100 g kaszy manny
25 g cukru trzcinowego
180 g masła

sposób przygotowania

Przepis na ciasto miodowe z kremem:

  1. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło z miodem. Dodać cukier puder, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę i sodę przesiać do dużego naczynia (niewielką ilość mąki zostawić do podsypania ciasta). Dodać jajko oraz kwaśną śmietanę, wymieszać ręką luc zmiksować. Stopniowo wlewać przestudzoną masę miodową. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Za pomocą okrągłego naczynia wyciąć 3 równe kółka z ciasta. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Warstwa orzechowa: Orzechy włoskie zalać wrzątkiem, odcedzić i posiekać w drobną kostkę. Do garnka na małym ogniu dodać masło, miód oraz cukier trzcinowy. Gotować do całkowitego połączenia się składników. Dodać orzechy i całość dokładnie wymieszać. Na wierzch krążków z ciasta nałożyć gorącą masę orzechową. Tak przygotowane blaty piec w temp. 180°C przez 13-15 minut. Wystudzić.
  3. W 100 ml mleka namoczyć kaszę mannę. Pozostałe mleko zagotować. Wlać kaszkę do gotującego się mleka i gotować mieszając do całkowitego zgęstnienia. Wystudzić. Masło z cukrem trzcinowym utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać masę z kaszy manny i chwilę miksować. Schłodzić w lodówce około 2-3 godziny. Przełożyć blaty ciasta kremem z kaszy, tworząc 3 piętra. Wstawić do lodówki na noc. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy blaty trochę zmiękną.

Ciasto miodowe z kremem gotowe. Życzę smacznego:)

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!