Domowa chałka o maślanym smaku.

Domowa chałka o maślanym smaku.

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszna, domowa i najlepsza. Polecam ten sprawdzony przepis.

Składniki:

Składniki na rozczyn:

1 szklanka ciepłego mleka

5 dag świezych drożdży

2 łyżki maki tortowej

2 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Ciasto:

10 dag masła 82 %

1 cukier waniliowy

pół szklanki cukru

2 jajka

4 szklanki mąki tortowej

szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

1. Rozczyn: Składniki na rozczyn rozcieram, przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny, żeby podrosły.

2. Jajka ucieram z obydwoma cukrami na puszystą masę.

3. Masło roztapiam i lekko studzę.

4. Do mąki dodaję drożdże, które już wyrosły, utarte jajka, sól, masło i zagniatam ciasto. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłym miejscu żeby ciasto wyrosło tak około na godzinę.

5. Po tym czasie ciasto dzielę na 3 równe części i toczę wałki na lekko posypanej mąką stolnicy i zaplatam warkocz. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam jeszcze raz w ciepłe miejsce, ale tylko na 15 minut. Po tym czasie piekę około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni aż będzie zrumieniona.

6. Upieczoną chałkę studzę i podaję. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy