Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Domowa chałka o maślanym smaku.

print Drukuj
Domowa chałka o maślanym smaku.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

2 oceny

Pyszna, domowa i najlepsza. Polecam ten sprawdzony przepis.

składniki

Składniki na rozczyn:

1 szklanka ciepłego mleka

5 dag świezych drożdży

2 łyżki maki tortowej

2 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Ciasto:

10 dag masła 82 %

1 cukier waniliowy

pół szklanki cukru

2 jajka

4 szklanki mąki tortowej

szczypta soli

 

 

sposób przygotowania

1. Rozczyn: Składniki na rozczyn rozcieram, przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny, żeby podrosły.

2. Jajka ucieram z obydwoma cukrami na puszystą masę.

3. Masło roztapiam i lekko studzę.

4. Do mąki dodaję drożdże, które już wyrosły, utarte jajka, sól, masło i zagniatam ciasto. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłym miejscu żeby ciasto wyrosło tak około na godzinę.

5. Po tym czasie ciasto dzielę na 3 równe części i toczę wałki na lekko posypanej mąką stolnicy i zaplatam warkocz. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam jeszcze raz w ciepłe miejsce, ale tylko na 15 minut. Po tym czasie piekę około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni aż będzie zrumieniona.

6. Upieczoną chałkę studzę i podaję. Życzę smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!