Składniki na rozczyn:
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świezych drożdży
2 łyżki maki tortowej
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Ciasto:
10 dag masła 82 %
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
2 jajka
4 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
1. Rozczyn: Składniki na rozczyn rozcieram, przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny, żeby podrosły.
2. Jajka ucieram z obydwoma cukrami na puszystą masę.
3. Masło roztapiam i lekko studzę.
4. Do mąki dodaję drożdże, które już wyrosły, utarte jajka, sól, masło i zagniatam ciasto. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłym miejscu żeby ciasto wyrosło tak około na godzinę.
5. Po tym czasie ciasto dzielę na 3 równe części i toczę wałki na lekko posypanej mąką stolnicy i zaplatam warkocz. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam jeszcze raz w ciepłe miejsce, ale tylko na 15 minut. Po tym czasie piekę około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni aż będzie zrumieniona.
6. Upieczoną chałkę studzę i podaję. Życzę smacznego.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu