Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Chałka

print Drukuj
Chałka

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

3 oceny

Sprawdzony przepis na domową chałkę. Domowa chałka, własnoręcznie zrobiona, ciepła – idealna na śniadanie czy kolację!

składniki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/2 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do wysmarowania chałki)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na domową chałkę w moim wydaniu:

  1. Najpierw trzeba do małego naczynia dodać drożdże, cukier i ciepłe mleko, pomieszać i odstawić aby drożdże zaczęły rosnąć.
  2. Następnie trzeba rozpuścić masło, odstawić do ostudzenia a potem do miski wsypać mąkę, rozczyn drożdżowy, przestudzone masło, jajko i wodę. Z tych składników teraz trzeba wyrobić ciasto lecz nie dodawać za dużo mąki bo ciasto wyjdzie twarde - jednak nie powinno się kleić do rąk. Po wyrobieniu ciasta trzeba je ukształtować w kulę i odstawić na około 1 godzinę, żeby wyrosło.
  3. Po tym czasie ciasto musimy podzielić równo na trzy podłużne wałeczki, które połaczyć trzeba jak zwykły warkocz z włosów. Na koniec musimy podwinąć końcówki na spód chałki i ułożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę. Na około 10 minut musimy teraz ciasto odstawić, żeby jeszcze podrosło, a piekarnik trzeba nastawić na 170 stopni.
  4.  Przed włożeniem do piekarnika chałkę trzeba posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Chałkę pieczemy około 25 minut.

Domowa chałka gotowa.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!