Chałka

Chałka

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Sprawdzony przepis na domową chałkę. Domowa chałka, własnoręcznie zrobiona, ciepła – idealna na śniadanie czy kolację!

Składniki:

  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/2 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do wysmarowania chałki)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na domową chałkę w moim wydaniu:

  1. Najpierw trzeba do małego naczynia dodać drożdże, cukier i ciepłe mleko, pomieszać i odstawić aby drożdże zaczęły rosnąć.
  2. Następnie trzeba rozpuścić masło, odstawić do ostudzenia a potem do miski wsypać mąkę, rozczyn drożdżowy, przestudzone masło, jajko i wodę. Z tych składników teraz trzeba wyrobić ciasto lecz nie dodawać za dużo mąki bo ciasto wyjdzie twarde - jednak nie powinno się kleić do rąk. Po wyrobieniu ciasta trzeba je ukształtować w kulę i odstawić na około 1 godzinę, żeby wyrosło.
  3. Po tym czasie ciasto musimy podzielić równo na trzy podłużne wałeczki, które połaczyć trzeba jak zwykły warkocz z włosów. Na koniec musimy podwinąć końcówki na spód chałki i ułożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę. Na około 10 minut musimy teraz ciasto odstawić, żeby jeszcze podrosło, a piekarnik trzeba nastawić na 170 stopni.
  4.  Przed włożeniem do piekarnika chałkę trzeba posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Chałkę pieczemy około 25 minut.

Domowa chałka gotowa.

Smacznego!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy