Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Chałka

print Drukuj
Chałka

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

3 oceny

Sprawdzony przepis na domową chałkę. Domowa chałka, własnoręcznie zrobiona, ciepła – idealna na śniadanie czy kolację!

składniki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/2 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do wysmarowania chałki)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na domową chałkę w moim wydaniu:

  1. Najpierw trzeba do małego naczynia dodać drożdże, cukier i ciepłe mleko, pomieszać i odstawić aby drożdże zaczęły rosnąć.
  2. Następnie trzeba rozpuścić masło, odstawić do ostudzenia a potem do miski wsypać mąkę, rozczyn drożdżowy, przestudzone masło, jajko i wodę. Z tych składników teraz trzeba wyrobić ciasto lecz nie dodawać za dużo mąki bo ciasto wyjdzie twarde - jednak nie powinno się kleić do rąk. Po wyrobieniu ciasta trzeba je ukształtować w kulę i odstawić na około 1 godzinę, żeby wyrosło.
  3. Po tym czasie ciasto musimy podzielić równo na trzy podłużne wałeczki, które połaczyć trzeba jak zwykły warkocz z włosów. Na koniec musimy podwinąć końcówki na spód chałki i ułożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę. Na około 10 minut musimy teraz ciasto odstawić, żeby jeszcze podrosło, a piekarnik trzeba nastawić na 170 stopni.
  4.  Przed włożeniem do piekarnika chałkę trzeba posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Chałkę pieczemy około 25 minut.

Domowa chałka gotowa.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!