Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Chałka

print Drukuj
Chałka

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

3 oceny

Sprawdzony przepis na domową chałkę. Domowa chałka, własnoręcznie zrobiona, ciepła – idealna na śniadanie czy kolację!

składniki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/2 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do wysmarowania chałki)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na domową chałkę w moim wydaniu:

  1. Najpierw trzeba do małego naczynia dodać drożdże, cukier i ciepłe mleko, pomieszać i odstawić aby drożdże zaczęły rosnąć.
  2. Następnie trzeba rozpuścić masło, odstawić do ostudzenia a potem do miski wsypać mąkę, rozczyn drożdżowy, przestudzone masło, jajko i wodę. Z tych składników teraz trzeba wyrobić ciasto lecz nie dodawać za dużo mąki bo ciasto wyjdzie twarde - jednak nie powinno się kleić do rąk. Po wyrobieniu ciasta trzeba je ukształtować w kulę i odstawić na około 1 godzinę, żeby wyrosło.
  3. Po tym czasie ciasto musimy podzielić równo na trzy podłużne wałeczki, które połaczyć trzeba jak zwykły warkocz z włosów. Na koniec musimy podwinąć końcówki na spód chałki i ułożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę. Na około 10 minut musimy teraz ciasto odstawić, żeby jeszcze podrosło, a piekarnik trzeba nastawić na 170 stopni.
  4.  Przed włożeniem do piekarnika chałkę trzeba posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Chałkę pieczemy około 25 minut.

Domowa chałka gotowa.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!