Bitki w ciemnym sosie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Takim pysznym sosiku wszystko smakuje. polecam, pracy mało a rezultat doskonały.
Składniki:
· 50 dag szynki wieprzowej
· 1 sos Łowicz sos uniwersalny ciemny
· Opakowanie śliwek suszonych
· 2 łyżeczki cukru trzcinowego
· Sól
· pieprz
· Mąka do panierki
· Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kroimy mięso na plastry i rozbijamy.
2. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przyprawiając solą oraz pieprzem.
3. Do brytfanki wlewamy szk. wody i przekładamy bitki, prużymy do miękkości.
4. Dodajemy sosy i nadal prużymy.
5. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na rozgrzaną patelnię, posypujemy cukrem i mieszamy do chwili powstania rzadkiej konsystencji.
6. Gdy mięso jest już dobre układamy na półmisku polewamy sosem i na wierzch dekorujemy sosem śliwkowym.
7. Bitki gotowe.
8. Smacznego.
# Tagi:
Autor: maalikaa
Polecamy również
Bitki w ciemnym sosie
Takim pysznym sosiku wszystko smakuje. polecam, pracy mało a rezultat doskonały.Bitki z powidłami
Dla mnie też wydawało się dzwine zmieszać ketchup z powidłami ale okazało się że danie wyszło pyszne, polecam.Bitki wieprzowe w sosie
Bitki wieprzowe najsmaczniejsze są z szynki, ale można również przygotować je z łopatkiBitki z borówkami
Przepyszne soczystę mięso wieprzowe z dodatkiem borówek podawane z ziemniaczkami każdego skusi ;)Zobacz więcej przepisów na: