Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie
Wiecie, jak na brokuła mówiono w starożytnej Grecji i Rzymie? Cyma. Oto brokuł, król wszelkich diet odchudzających. Inna nazwa niż cyma to kapusta szparagowa. Też ładnie.
Przodek kalafiora, który obecnie święci triumfy na naszych talerzach, pochodzi najprawdopodobniej z Cypru, a do powszechnej świadomości przebił się w połowie XVI wieku i powoli rozpoczął podróż przez wszystkie kraje. Obecnie rozpowszechniony na całym świecie, a najwięcej produkuje się go w Chinach i Indiach, zaś w Europie w Hiszpanii, we Włoszech, Francji i Polsce :)
Dlaczego warto jeść brokuły, a wcześniej oczywiście trzeba się dowiedzieć, jak ugotować brokuła
Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości, np. zawierają substancję o silnym działaniu przeciwnowotworowym o nazwie sulforafan, czyli chronią przed rakiem. Co jeszcze pozytywnego zawdzięczamy brokułowi?
Mogą nas ochronić przed wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na nasz wzrok i pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi, dlatego cukrzycy powinni to szczególnie zapamiętać.
Jakie właściwości ma brokuł?
Brokuły zawierają błonnik, białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C i K oraz minerały – potas, magnez, cynk, siarka, fosfor, żelazo, sód oraz wapń.
Jak ugotować brokuła?
Gotujemy brokuły na kilka sposobów, najpopularniejszy sposób to oczywiście gotowanie brokuła w wodzie.
Jak gotujemy brokuła w wodzie? Bardzo prosto:
Myjemy brokuł, odrywamy różyczki brokuła, i teraz, żeby na pewno pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, żeby przykryć nasze smaczne warzywo, dodajemy łyżkę octu i w tej wodzie nasz brokuł 2-3 minuty powinien poleżeć. Nastepnie wylewamy wodę, ponownie płuczemy brokuł i odkładamy i teraz właściwe gotowanie brokuła - gotujemy w garnku kilka litrów wody dodając łyżeczkę soli, cukru oraz sok z połówki cytryny.
Gdy woda wrze, dodajemy cząstki brokuła i gotujemy 3 - 4 minuty uważając, żeby nie rozgotować, gdyż brokuł powinien być jedrny i delikatnie twardy. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Mamy pieknego, zielonego brokuła.
Innym sposobem na gotowanie brokuła jest gotowanie go na parze. Dzięki tej metodzie nasze warzywo zachowuje najwięcej, jakże pożądanych przez nas, składników odżywczych.
Jak ugotowac brokuła na parze?
Tak jak wcześniej myjemy brokuła, kawałkujemy, można spróbowac również pokroić łodygę, gdyż też można ją ugotować. Wlewamy do garnka wodę, na garnek kładziemy metalowy durszlak i gdy woda zacznie wrzeć i parować wrzucamy różyczki brokuła i przykrywamy. Ile czasu gotowac brokuła na parze? Wystarczy 8 - 10 minut i po sprawdzeniu miękkosci brokuła widelcem możemy cieszyć się jego wybornym smakiem.
Potrzebujesz inne przepisy na brokuła? Zapraszamy po sprawdzone przepisy z brokułem