Gdy mamy ochotę na coś słodkiego możemy przygotować takie oto trufelki,robi się je bardzo szybko.Z przepisu wyszło mi 22 sztuki trufelek.Idealne na deser.Polecam.
Masa:
15 dag masła lub margaryny
5 łyżek kakao
3 łyżki cukru pudru
półtorej szklanki drobno pokruszonych herbatników
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
odrobina gorącej wody
3 łyżki masła lub margaryny
Dodatkowo:
pół szklanki drobno pokruszonych herbatników
1.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,dodać kakao i drobno pokruszone herbatniki,całość dokładnie utrzeć.(herbatniki można zmielić w maszynce lub włożyć do woreczka foliowego i rozgnieść za pomocą wałka do ciasta).
2.Z gotowej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
3.Kakao i cukier dać do garnka,następnie wymieszaż z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta papka.Dodać masło lub margarynę,następnie gotować chwilę na małym ogniu cały czas mieszjąc.Polewę zdjąć z ognia i mieszać aż będzie gęsta i lśniaca.
4.Kuleczki zanurzać w polewie a następnie obtaczać w pokruszonych herbatnikach.
5.Trufelki odstawić do zastygnięcia.Po tym czasie podajemy.Smacznego.
Herbatnikowe trufelki w czekoladzie.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu